Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Ekonomier och marknader strävar på

Den övergripande tillväxtbilden från förra Investment Outlook står sig, med en global BNP-tillväxt på strax över 3 procent i år och kommande år. En viktig förändring är dock att tillväxtskillnaden mellan USA och euroområdet dröjer kvar och prognosen om att tillväxttakten konvergerar skjuts på framtiden.

Utgångsläget skiljer sig markant mellan USA och euroområdet; efter flera år med stark tillväxt ligger BNP-nivån nära trend i USA men tydligt under i euroområdet. Tillväxtkraften i USA framöver kommer från en stark arbetsmarknad, stigande realinkomster och lägre räntor. Samtidigt talar flera faktorer för att vi får vänja oss vid lägre tillväxtsiffror på sikt. Tillväxtekonomierna växer med drygt 4 procent aggregerat. Kinas ekonomiska problem har tilltagit under året och lanserade penningpolitiska stimulanser och åtgärder för att stötta aktie- och fastighetsmarknaden har inte varit tillräckliga. Sammantaget innebär detta att en global mjuklandning fortfarande är vårt huvudscenario, men att regionala divergenser bland annat medför olika behov av penningpolitiskt stöd via styrräntesänkningar.

Övervikt mot risktillgångar

Det bränsle som vi räknar med kommer att gynna risktillgångar framöver är bland annat konjunkturprofilen med en stabil och sund konjunktur som successivt bör innehålla mer cyklisk kraft. Detta bör ske när styrräntorna fortsätter att sänkas och investeringarna ökar. En del starka strukturella krafter fortsätter också att verka såsom AI och generell digitalisering, elektrifiering och automatisering. Stabiliseras och breddas konjunkturen via flera parallella drivkrafter, trots hot om tullar, kan vi även få se en mer jämnt fördelad distribution av avkastningen i aktiemarknaden. Det återstår att se om det är önsketänkande eller om det blir verklighet. Ett tecken på att det skulle kunna hända är att vi nu ser mindre skillnader mellan vinstprognoserna för de kommande 12 månaderna än det realiserade resultatet för de senaste åren. Det gäller både på regional basis såväl som på sektornivå. 

Innan vi ser tecken på att detta börjar materialiseras behåller vi vår övervikt mot globala aktier kontra svenska aktier. Inom globala aktier överviktar vi USA relativt resten av världen. Vi förordar aktier över räntebärande placeringar, även om övervikten är moderat. Inom räntebärande placeringar har vi en något längre duration än i våra jämförelseindex samt att vi har en viss undervikt mot high yield-obligationer på grund av tighta kreditspreadar. I de portföljer som inkluderar likvida alternativa investeringar, såsom hedgefonder, underviktar vi dessa i förhållande till räntebärande placeringar.

Börsutveckling

Börsåret ser ut att leverera hög avkastning trots volatilitet, särskilt för den amerikanska börsen som stigit kraftigt efter presidentvalet. Lättnad över det tydliga valresultatet bidrog till uppgången, men framför allt gillar marknaden Donald Trumps tillväxtvänliga politik med sänkt bolagsskatt och avregleringar. Vanligtvis rör sig världens börser någorlunda synkroniserat, men efter valet så har USA:s börs distanserat sig från övriga börser, vilket kanske inte är så konstigt då en regering ledd av Trump tydligt deklarerat att den ekonomiska politiken syftar till att gynna USA i första hand. 

AI ritar om kartan och Asiens ”bortglömda” juveler?  

En tydlig strukturell drivkraft bakom årets starka börsavkastning är AI. Denna kraft analyseras i utgåvans första tema. Det andra temat täcker ASEAN-regionen, dvs de 10 snabbväxande länderna i Sydostasien mellan Kina och Indien.

  • Tema: AI ritar om kartan – vilka svenska bolag kan gynnas?
  • Tema: ASEAN-länderna – Asiens ”bortglömda” juveler?  

Globala aktier

  • Fördel USA på kort sikt
  • Trumps tillväxtvänliga politik gillas av aktiemarknaden (än så länge)
  • Vinstsäsongen trotsar trög makroekonomi
  • Rekordhög värderingsskillnad mellan USA och övriga världen

Ränteinvesteringar

  • Centralbankernas räntesänkningscykel fortsätter med varierande kraft
  • Styrränteskillnaden mellan ECB och Fed väntas öka
  • Begränsade rörelser att vänta i EUR- och SEK-obligationsräntor, dock viss risk i USD
  • Kreditspreadar imon high yield på rekordlåga nivåer med begränsat utrymme att krympa mer

Nordiska aktier

  • Fördel Sverige, tillväxten lyfter 2025
  • USA-ekonomin gynnas men osäker effekt på nordiska bolag
  • Ränteutvecklingen är inte längre odelat positiv
  • Cykliskt nära botten, rotationen har redan börjat
  • Värdering lockar inte, stjälper inte

Kontakta oss

Upp Upp