Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Mjuklandning ger börsstöd

Vår bedömning är att tillväxtbilden inte har förändrats i någon större utsträckning sedan Investment Outlook i maj, trots politisk turbulens, periodvis oroliga marknader och historiskt höga realräntor. Inflations­kampen har i de flesta fall varit en framgång och att USA nu sjösätter sin ränte­sänknings­cykel minskar spänningarna i central­banks­världen och ger tillväxt­stöd under 2025–2026.

I månadsskiftet juli till augusti fick vi för första gången på länge uppleva kraftig oro i kapital­marknaden. Var skakigheten en behövlig vinsthemtagning efter en stark uppgång eller var det en försmak på vad som komma skall när den amerikanska ekonomin försöker mjuklanda? Vår syn är dock intakt, vi har fortsatt mjuklandning som vårt huvudscenario. Det finns tydliga risker kring detta scenario men även möjligheter. Vi bibehåller vår rekommendation med en moderat övervikt mot risktillgångar. Bred riskspridning gäller också fortfarande men förutsättningarna för olika delar av kapitalmarknaden håller på att ändras, vilket kan medföra att tidigare draglok utmanas om ledartröjan.  

Allokering

Vi närmar oss en punkt där det kan bli lite större förändringar både mellan tillgångsslagen och inom desamma, men då vill vi först se fler bevis på att mjuklandningen materialiseras och att den nuvarande konsolideringen i aktiemarknaden ersätts av en ny positiv trend och en bredare uppgång. Vi är redo men har inte bråttom att gå före marknaden utan vi vill se en del bekräftelse på ökat intresse för exempelvis tillväxtmarknader och mindre bolag samt en krona som stärks och bryter ur den kanal mot dollarn som den pendlat i under en längre period. Oaktat detta har vi fortsatt portföljer som gynnas av ökad riskaptit och en positiv utveckling. 

Värdering och börsutveckling

Vi har en relativt positiv syn på börserna framöver, men det bygger på ett mjuklandningsscenario parat med fortsatta räntesänkningar. Vi har under en längre tid förespråkat en övervikt i de amerikanska tillväxtbolagen på grund av deras marknadsdominans, strukturella tillväxt och starka balansräkningar. Vi viker inte från den inställningen ännu, men inser också att andra delar av börsen, som förbisetts under de senaste åren, bör gynnas mer av en konjunkturåterhämtning och sänkta räntor. Vi närmar oss en inflexionspunkt då kapitalet i högre grad bör söka sig till småbolagen och tillväxtländerna (emering markets).

Halvledarindustrins möjligheter och en djupdykning i det amerikanska valet

På temafronten uppdaterar vi kring en stark kraft som påverkat oss under lång tid och som accelererat under senare år –utvecklingen inom halvledarindustrin. Vårt andra tema är det amerikanska valet och dess möjliga implikationer.

  • Tema: Halvledare, del 2 – digitaliseringens ryggrad 
  • Tema: USA går till val – jämn kamp med fokus på skatter, tullar och familjepolitik

Globala aktier 

  • Lägre räntor stöttar värderingarna och svag USD stödjer likviditeten
  • Överlag positiv vinstutveckling under det andra kvartalet
  • Goda skäl att återigen blicka mot en exponering i Emerging Markets
  • Småbolagen bör gynnas av vårt makroscenario

Ränteinvesteringar

  • Gynnsamma förutsättningar öppnar för fler och snabbare styrräntesänkningar
  • Lägre obligationsräntor att vänta, men begränsad nedsida givet sommarens räntefall
  • Eventuell förnyad oro kring ekonomisk hårdlandning kan skapa tillfälliga och kraftiga räntefall
  • Stretchad värdering i High Yield, kreditspreadar tillbaka på historiskt låga nivåer efter turbulensen i augusti

Nordiska aktier

  • Konsolidering fortsätter, med viss volatilitet
  • Ökat fokus på politiska risker?
  • Återhämtningen förskjuts men vinsterna ökar
  • Lägre räntor ger hopp inför 2025
  • När ledande indikatorer vänder upp blir det fördel cykliskt
  • Småbolagsrallyt kom av sig men kan komma tillbaka

Investment Outlook sammanfattning

Investeringschef Fredrik Öberg och Jens Magnusson, chefsekonom, diskuterar hur läget i världsekonomin och politiken påverkar de finansiella marknaderna och var vi kan hitta avkastning framöver.  (ca 45min)  

Kontakta oss