Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Nordiska aktier – fortsatt osäkerhet, men ljus i tunneln

Större lyft runt hörnet

Vi bedömer fortsatt en mer omfattande och kraftig rotation mot cykliska aktier är sannolik när ledande indikatorer vänder upp från de nu pressade nivåerna. Amerikanska Conference Boards Leding Economic Indicators som är en sammanvägning av 10 olika ledande indikatorer har nu varit fallande i årstakt i 28 månader i rad. Sedan 1980 har nedgången endast varit längre än detta vid ett tillfälle, konjunkturkollapsen i samband med finanskrisen 2008. Vi ser idag inga tecken på att rådande lågkonjunktur ska leda till en ny finanskris. 

En återhämtning bör vara nära förestående i ledande indikatorer och när dessa börjat klättra igen kommer investerarare sannolikt relativt snabbt extrapolera den nya positiva trenden och inteckna en fullskalig återhämtning långt före den förverkligas. Vinnarbranscher i en rotation till cykliska aktier bör vara verkstadsindustri, råvaror/material och konsument-sällanköpsvaror. Sektorer som väger tungt i Norden.

Fördel Sverige

Det ser ljust ut för svensk ekonomi 2025. Den globala inflations- och ränteuppgången efter pandemiåren slog extra hårt mot Sverige på grund av hushållens relativt höga skuldsättning och korta räntebindningstider vilket ger snabb effekt när styrräntorna förändras. Skillnaden är påtaglig mot länder som USA där räntan på ett typiskt bolån är bunden i 30 år, svensk ekonomi bromsar snabbt när räntan höjs och omvänt. 

Utöver en fallande ränta och lägre skatter bedömer vi att amorteringskraven kommer att reduceras vilket underlättar för nya hushåll att etableras och sätter fart på bostadsmarknaden igen. Det finns andra nackdelar med stigande bostadspriser men en högre omsättningshastighet på bostadsmarknaden är bra för den ekonomiska utvecklingen. 

Vi uppskattar att en genomsnittlig familj i Stockholmsområdet kommer få se disponibel inkomst öka med 60- till 100-tusen kronor 2025, från en bas på 490 tusen kronor. 
Efter en BNP-tillväxt på endast 0,5 procent 2024 räknar SEB med 2,2 procent 2025 och 3,1 procent 2026. 

De stora bolagen som dominerar på Stockholmsbörsen har i regel en mycket liten exponering mot den svenska marknaden. Ett bolag som Atlas Copco har exempelvis endast 1,3 procent av omsättningen i Sverige. Av de större börsbolagen är det i princip endast bankerna som erbjuder investerare en tydlig exponering mot den inhemska ekonomin. Därutöver finns det dock ett stort antal mindre bolag med betydande andel av intäkterna i Sverige. Vissa av bolagen med stor andel av intäkterna i Sverige har dock låg eller ingen nämnvärd påverkan från konjunkturen, vilket har varit gynnsamt de senaste åren. Baksidan är att de nu sannolikt inte heller får det uppsving som bolagen med mer konjunkturkänsliga verksamheter. Exempel på branscher som passar in på denna beskrivning är bygg- och byggexponerade bolag, sällanköpsvaruhandel och bolag med många småbolag som kunder. Förutom bankerna utgör dessa bolag ingen stor del av börsindex, inte ens av småbolagsindex, varför genomslaget på indexnivå blir begränsat. Sverigeexponerade bolag är ett klart intressant segment av marknaden med goda förutsättningar för ett bra 2025 enligt vår mening. 

Detta är en sammanfattning – läs mer om detta på sidan 9-12 i senaste Investment Outlook

Esbjörn Lundevall

Esbjörn Lundevall

Aktiestrateg, Investments 

Kontakta oss