Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Nordiska aktier – fortsatt konsolidering

Trots en skakig konjunktur är vinstutvecklingen för de nordiska börsbolagen stark. Efter mer än två år av svag utveckling för ledande indikatorer bör en återhämtning nu inte vara långt borta, det kan återigen tända intresset för bolag i cykliska branscher samt småbolag. Sänkta styrräntor ger stöd åt både börs och konjunktur, i synnerhet högbelånade bolag samt branscher med kreditdriven efterfrågan. Vi ser samtidigt en betydande risk att politiska risker kan skapa oro i marknaden senare i år. Värderingarna är inte lockande men inte heller avskräckande och kommer sannolikt inte spela någon avgörande roll för börsutvecklingen i närtid. Eventuellt med undantag för nordiska småbolag som nu ser relativt attraktiva ut och vi noterade ett stort intresse tidigare under sommaren. Detta segment av börsen är också mer exponerat mot en sannolik förbättring av konjunkturen i närområdet samt lägre styrräntor. Vi räknar sammantaget med en fortsatt konsolidering för börsindex under återstoden av året men med inslag av volatilitet, snarlikt utvecklingen det senaste halvåret. Ledarskapet kommer under perioden att ändras från nuvarande defensiva sektorer till mer konjunkturkänsliga.  

Snart dags för cykliskt igen

Efter en lång och djup svacka bör en återhämtning för de ledande indikatorerna vara relativt nära förestående särskilt om risken för en ny finanskris framstår som låg och centralbankerna nu börjat sänka styrräntorna. Sannolikt kommer en ny uppgång i ledande indikatorer lyfta framförallt aktier i cykliska branscher. Ofta kommer rörelsen först i aktiemarknaden och bekräftas först i efterhand av andra indikatorer. 

Vi bedömer att skogsbolag, verkstadsindustri, råvaror, konsument sällanköp och småbolag bör gynnas mest när ledande indikatorer så småningom svänger uppåt igen. Fram till dess är det sannolikt fortsatt fördel för hälsovård, stapelvaror och telekom. Ett byte av ledarskap på börsen bör ske innan årsskiftet, kanske kommer det dessförinnan hattas fram och tillbaka några gånger, vilket kan bidra till volatilitet under korta perioder.

God vinsttillväxt trots besvärlig konjunktur

Vinstprognoserna justerades upp på bred basis efter rapporterna för första kvartalet även om det för Norden som helhet överskuggades av nedjusterade prognoser för oljeindustrin i Norge (till följd av lägre pris på olja och naturgas). Tyvärr har den positiva revideringstrenden inte hållit i sig, efter halvårsrapporterna har mindre nedjusteringar gjorts i Sverige och Finland vilket överväger höjningarna i Danmark och Norge. 

Vi räknar dock fortfarande med god vinsttillväxt i hela Norden 2025 och 2026 samt strax under 10 procents vinsttillväxt innevarande år i Sverige och Norge, över 30 procents vinsttillväxt i Danmark men en nedgång på cirka 10 procent i Finland. Uppgångarna kommer från redan historiskt höga vinstnivåer 2023 och måste därmed betraktas som riktigt starkt givet den ganska skakiga konjunkturen. Med lite mer medvind från konjunktur och räntor är det lätt att bli optimistisk kring vinstutsikterna 2025, 2026.

Vi ser en uppenbar risk för att nya bakslag och perioder av förhöjd volatilitet på börsen kan komma från det politiska hållet under återstoden av innevarande år.

Upp och ner för småbolag

Intresset för småbolag har ökat tydligt under året och var under ett par veckor i juli riktigt heta även internationellt efter flera år av sidledes utveckling och underprestationer mot stora börsbolag. Konjunkturoron i början av augusti kylde snabbt ner intresset igen, men vi menar att denna utveckling är väl värd att följa även framöver. En kombination av räntesänkningar och ledande konjunkturindikatorer som vänder upp skulle mycket väl kunna tända intresset för småbolag igen. Småbolag har ofta en större exponering mot ekonomin i närområdet. Hushållen i Norden har relativt höga skulder med rörlig ränta vilket bidrar till snabb och hög räntekänslighet. Detta har varit till nackdel för småbolagen i regionen de senaste åren men bör vara en fördel 2025.  

Detta är en sammanfattning – läs mer om detta på sidan 12-16 i senaste Investment Outlook

Esbjörn Lundevall

Esbjörn Lundevall

Aktiestrateg, Investments 

Kontakta oss