Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vad gäller för den som lockas av ett pensionärsliv i Spanien?

Till Spanien flyttar vi svenskar gärna för att leva ett aktivt liv, de höga skatterna till trots. Men om du tänkt köpa hus – anlita advokat.

På senare tid har vi kunnat läsa om hur förmånligt det kan vara att flytta till Portugal. Men än så länge är det betydligt fler svenskar som flyttar till grannlandet Spanien, men av helt andra skäl. Spanien har höga skatter på inkomster och därtill också förmögenhetsskatt, fastighetsskatt samt arvs-och gåvoskatt. Vad är det då som lockar? Ja, självklarheter som klimatet och maten, förstås. Golfen är viktig för många. Traditionellt har Marbella varit en favorit bland svenskar, men på senare år har intresset varit minst lika stort för Mallorca. Och bland dem som flyttar till Mallorca är det påfallande många som har en aktiv, sportig livsstil.

Om du tänker köpa hus i Spanien är det väldigt viktigt att du anlitar en opartisk advokat. Köpprocessen är krångligare än i Sverige, men än värre är att du måste låta undersöka att huset är byggt enligt givna tillstånd. Det är nämligen inte ovanligt att renoveringar och tillbyggnader skett utan tillstånd. Om du köper ett sådant hus är det bäddat för problem.

I Spanien är det inte helt ovanligt att säljaren vill hålla nere priset för huset och istället vill ha högt betalt för möbler och annat. Det finns flera skäl till att undvika det. Bland annat finns det en risk för att du som köpare kan få problem med det spanska skatteverket.

I Spanien är det ofta barnen och inte efterlevande maken eller makan som har rätt till huvuddelen av arvet. Men arvsreglerna är regionala. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller i just den region där man bosatt sig samt att via testamente eller på annat sätt vidta de åtgärder som krävs för att det ska bli på det sätt man önskar.

Även arvskattereglerna är regionala. I andalusiska Marbella kan arvsskatten bli mycket hög medan den på baleariska Mallorca kan bli så låg som en procent. Även om man inte flyttar till Spanien utan endast köper ett hus eller en lägenhet, behöver man ta ställning till de spanska reglerna.

Vad många inte vet om Portugal är att de förmånliga portugisiska skattereglerna är en kopia av ett spanskt system för beskattning av personer som flyttar till Spanien. Systemet kallas Beckham-reglerna eftersom David Beckham använde sig av dessa regler när han spelade i Real Madrid. Den som har en så kallad Beckham-status betalar inte skatt för inkomster intjänade utanför Spanien. Tidigare var det ganska svårt att få denna skattestatus, men sedan årsskiftet har man lättat lite på reglerna.

Det är i första hand personer som flyttar till Spanien för att arbeta där eller för att sitta i styrelsen för ett spanskt bolag som kan få denna särskilda status. Det gäller alltså långt ifrån alla, men om förutsättningarna är de rätta kan man alltså även i Spanien få en ”Portugal-liknande” skattesituation.