Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Att separera och vägen till en egen ekonomi

Person sitter på en parkbänk bredvid en hund och tittar i mobilen.

Funderar du på att separera?

Oavsett om du själv har börjat fundera på att separera från ett samboförhållande eller är den som blir lämnad kan det vara bra att ta kontakt med en familjerätts jurist för att få koll på hur det går till och vilka rättigheter och skyldigheter ni har. Många som är överens om allt klarar sig ofta utan juridisk hjälp, men om ni är oense kan det vara bra att ta hjälp. 
Juridisk rådgivning online och över telefon med vår samarbetspartner Lexly

Vad gäller om du är sambo och separerar?

Ogifta som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, så kallade sambor, är inte jämställda med gifta. Som sambo är huvudregeln att endast bostad och bohag som skaffats för att användas gemensamt delas lika vid en separation. Detta oavsett vem som köpt och betalat bostaden eller bohaget. Bostad eller bohag som skaffats före samboskapet ska inte delas. Men om ni byter bostaden till en ny under förhållandet blir den nya bostaden samboegendom som ska delas. All annan egendom, exempelvis bilar, fritidshus och sparande går utanför delningen.

Som sambor gäller det att tänka till mer än som gifta. Vem äger och betalar vad? Genom att skriva ett samboavtal kan ni avtala bort bodelningsreglerna. Då äger var och en sina tillgångar och skulder, inklusive bostad och bohag. Ta gärna hjälp av jurist för att få det rätt från början.

Det går dock inte att avtala bort hela sambolagen. Vid en separation är det den av er som har det största behovet av bostaden, oftast den som har vårdnad av barn, som har rätt att få bostaden på sin lott i bodelningen. Då ska den som behåller bostaden lösa ut den andre till halva nettomarknadsvärdet. Sambolagen ger även utökat skydd om bostaden är hyresrätt eller bostadsrätt. Även om bostaden inte skulle vara samboegendom kan det finnas fall då den som bäst behöver bostaden får behålla den. Den som behåller bostaden ska då betala hela bostadens värde till den andre. Regeln gäller endast för hyresrätt och bostadsrätt och inte för fastighet eller tomträtt.
Juridisk rådgivning online och över telefon med vår samarbetspartner Lexly

Om det finns barn

Kom ihåg att det är skillnad mellan att vara gift och att vara sambo när du skaffar barn. I ett samboförhållande måste fadern bekräfta sitt faderskap hos de sociala myndigheterna. På så sätt får även han vårdnaden om barnet.

När man är vårdnadshavare är man även förmyndare för sina barn. Om man vill att endast den ena föräldern ska ha vårdnaden måste domstolen besluta om det. Det gäller att komma ihåg att det alltid är barnets bästa som ska vara avgörande i frågor om vårdnad, boende och umgänge och att även barnets vilja har betydelse.

Vill du ha mer information och hjälp gå in på MFoF.se (Myndigheten för familjerätt och föräldrastöd). MFoF är en statlig myndighet som arbetar för att barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar. De har mycket matnyttig information. Annan bra information hittar du på Försäkringskassans avsnitt om separerade föräldrar. Om ni inte kommer överens vänd er i första hand till er kommun för att få hjälp.

Efter separationen

Oftast innebär en separation att privatekonomin bör ses över. Helt plötsligt är det endast en inkomst som ska dra runt hushållet och för många innebär det en försämrad ekonomi. Gör en realistisk budget redan från början och ifrågasätt dina utgifter och ditt boende. Oftast är boendet den största frågan, i synnerhet om man har familj och bor i en storstad. Det finns inga perfekta lösningar, men det är viktigt att försöka tänka långsiktigt och inte låsa upp sig i ett dyrt boende som riskerar den egna ekonomin. 
Gör upp en budget och få koll på ekonomin
Fyll i några uppgifter och se hur mycket du får låna

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service