Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Så får du koll på ekonomin

Gör slag i saken och lägg upp en budget så får du bättre koll på din ekonomi. 
– Det gör det lättare att minska onödiga utgifter och få råd med det du verkligen vill unna dig, säger Susanne Eliasson, vår privatekonomiska analytiker.

Det är inte speciellt svårt och kan till och med vara riktigt kul att göra en budget – speciellt när du märker att du får pengar över till saker som du annars inte hade haft råd med. Det kan handla om den där resan som du länge velat göra eller den nya datorn som du drömt om att köpa.

– Har du bättre koll minskar du dessutom risken för att hamna i ekonomiskt trångmål där du kanske tvingas ta ett lån och skuldsätta dig, säger Susanne Eliasson.

Ganska självklar

Hon menar att den viktigaste utgångspunkten när du planerar din ekonomi egentligen är ganska självklar – att inkomsterna är större än utgifterna.

– Men det är inte alltid lätt att se vart pengarna går. Därför är det bra att göra en budget där du skriver upp hur mycket pengar du har från början och hur mycket du gör av med, säger Susanne.

Hon förklarar att posten inkomster i budgeten är lönen du tjänar, men även sådant som sjukpenning, föräldrapenning, studiemedel och vinster från till exempel fondförsäljning räknas dit. Utgifter är istället vad det kostar att leva.

– En del utgifter är fasta och återkommer varje månad eller flera gånger om året, medan andra är engångsavgifter. Det måste du planera för i budgeten, säger Susanne. För att parera oförutsedda utgifter poängterar hon även att det är viktigt att ha en buffert. Men det är även viktigt att ha ett sparande på längre sikt, till framtida drömmar och mål men också till pensionen.

– Lägg undan en del av din inkomst varje månad till sparande när lönen kommer in. Hur mycket du kan spara beror på vilka ekonomiska förutsättningar du har. Men kom ihåg att det är bättre att spara en liten summa än ingen alls.

Utmana dig själv

För att komma igång med din budget tipsar Susanne Eliasson om Konsumentverkets budgetkalkyl. Där kan du automatiskt få in utgifter som är vanliga. Det kan handla om mat, fritidssysselsättningar och kläder. Jämför med dina egna utgifter och utmana dig själv!

– Försök undvika att spontanshoppa och låt bli utelunchen några dagar under en månad och se hur mycket pengar du kan spara, säger Susanne.

Gör din budget hos Konsumentverket

Det här kan vi hjälpa dig med

Familjerättsjurist

Juridisk rådgivning hos vår samarbetspartner Lexly.

Läs mer hos Lexly

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Ansök om lånelöfte

Bli kund

Du som har Mobilt BankID kan snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Skilsmässa – så hanterar du förändringen

Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt för de inblandade, varken för vuxna eller barn. Dessutom påverkas ekonomin. Hur går en bodelning till om det inte finns ett äktenskaps­förord? Vad säger sambolagen? Och hur undviker man en vårdnadstvist?

Kvinna sitter längst ut på en brygga och blickar ut över dimmig sjö.