Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Checklista: 5 tips när barnen flyttar hemifrån

 

  1. Hjälpa barnen med första bostaden

    Allt fler unga vuxna bor kvar hemma eftersom det är svårt och dyrt att hitta bostäder, speciellt i storstadsregionerna. Här är tre tips om hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att komma in på bostadsmarknaden:

    1. Du kan hjälpa till med kontantinsatsen som är minst 15 procent av köpeskillingen. Då bör du skriva ett skuldebrev som reglerar skuldförhållandet.

    2. Du kan gå in som medlåntagare utan gemensamt ägande av bostaden. Tänk då på att du som förälder blir fullt betalningsansvarig om barnet inte kan betala räntorna och amorteringarna.

    3. Du kan också bli medlåntagare och delägare med ditt barn i bostaden. Alla tre alternativen har sina fördelar och nackdelar så det är viktigt att man noga tänker igenom vilka konsekvenser de får. Ta gärna juridisk hjälp eftersom det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till. Om du står som medlåntagare på ditt barns bolån bör du till exempel skriva ett regressavtal som reglerar skuldförhållandet er emellan. Däremot reglerar inte regressavtalet det solidariska betalningsansvaret ni har mot banken. Solidariskt betalningsansvar innebär att ni båda, var för sig, ansvarar för hela lånet gentemot banken.


    Upprätta gåvobrev

    Om du ska ge ditt barn en del eller hel bostad eller en summa pengar (för att till exempel hjälpa till med kontantinsatsen) bör du skriva ett gåvobrev. När du ger en gåva till ditt barn eller barnbarn ses den som ett förskott på arv. Det innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden så att arvskiftet blir rättvist mellan arvtagarna. Om du inte vill att gåvan ska ses som förskott på arv kan du reglera det i gåvobrevet. Om du även lägger till att gåvan ska vara enskild egendom får mottagaren behålla gåvan om han eller hon i framtiden skulle separera eller skilja sig.


    Se till att ditt barn har samboavtal när du flyttar ihop

    Om ditt barn ska bli sambo se till att de skriver ett samboavtal. Utan samboavtal kan följden bli att din gåva till viss del övergår till sambon vid separation. Du kan själv trygga gåvan genom att upprätta gåvobrev med villkoret att den ska vara enskild egendom.


    Ställ ditt barn i bostadskö

    Du kan även ställa ditt barn i bostadskö redan under gymnasiet. Även flera av de stora fastighetsbolagen har egna bostadsköer. Eller sök på sociala medier för att hyra bostad i andra hand, men var försiktig med bostadsbedragare. Betala inte hyran i förskott och skriv alltid hyresavtal först. Inför skolstarten slår lägenhetsbedragarna till och alla studentstäder har problem med falska hyresvärdar.
    Få hjälp med att skriva gåvobrev och regressavtal hos vår samarbetspartner Lexly

  2. Se över barnens sparande

    Många föräldrar och även mor- och farföräldrar har sparat länge åt sina barn och barnbarn och när de blir myndiga har pengarna ökat i värde. Då får barnet själv tillgång till pengarna om kontot står i barnets namn när det fyller 18 år. Om du själv vill bestämma när och hur barnet ska få tillgång till pengarna behöver du fundera på andra sparalternativ. Ett alternativ är att spara i eget namn och komplettera med ett testamente där du försäkrar dig om att pengarna går till den du sparar till. Eller spara pengarna i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare.


    Spara rättvist till alla syskon

    Om du har flera barn eller barnbarn och sparar i deras egna namn kan avkastningen bli olika beroende på hur börsen har gått över tid eftersom sparandet börjar vid olika tidpunkter. För att få ett så rättvist sparande som möjligt kan du antingen kompensera de syskon som får mindre när det första barnet blir 18 år. Men det kan i längden bli dyrt om du har flera barn. Då är det bättre att du sparar till alla barnen på ett konto i ditt namn. Sedan kan du dela upp sparandet i lika delar per barn när du tycker att det är dags för dem att få tillgång till pengarna.
    Läs mer om hur du kan spara till barn eller barnbarnen

  3. Lär barnen privatekonomi

    Det är kanske när barnen ska flytta hemifrån som de är som mest mottagliga för att prata privatekonomi. Passa då på så att de lär sig principen att spara först och köpa sedan. Det bästa är dock att prata pengar, sparande och konsumtion redan från tidig ålder. När barnet får bättre koll på sin vardagsekonomi har de en stor fördel och undviker lättare fallgroparna. Förklara för barnet att man måste jobba extra för att få ekonomin att gå ihop som student och vilka fördelar det finns med att göra en budget och vad det kostar att flytta hemifrån. Konsumentverkets folder Håll koll på pengarna förklarar på ett enkelt sätt vad som är viktigt att tänka på.


    Studielånet är ett lån som ska betalas tillbaka

    Som nybliven student är det viktigt att tänka långsiktigt, redan från början. Möjligheten att ta studielån är toppen, men det är viktigt att komma ihåg att det trots allt är ett lån. Visserligen ett ganska förmånligt sådant, men likväl ett lån. Om ditt barn har egna sparpengar eller bor hemma kanske det kan klara sig med en mindre andel lån.


    Betalningsanmärkningar får långsiktiga konsekvenser

    Det är också bra om ditt barn förstår att en obetald räkning på 600 kronor snabbt kan komma upp i över 2 000 kronor om man inte gör något åt det. Om man får en betalningsanmärkning kan det leda till att man blir nekad banklån, mobilabonnemang eller att hyra en lägenhet.

  4. Att göra när barnen flyttar utomlands

    Att studera eller arbeta utomlands är en självklarhet för många unga svenskar idag. Och för många arbetsgivare är det också en stor merit att ha jobbat eller pluggat utomlands.

    Som förälder kan du behöva hjälpa till att lösa en del praktiska saker. Kontrollera till exempel barnets sjukförsäkringsskydd och andra försäkringar. Det är också en fördel om ditt barn har med sig både ett bankkort och ett kreditkort. Då kan det betala med kort på de allra flesta ställen och ta ut pengar från i stort sett alla utländska bankomater. Vissa banker utomlands kräver också ett rekommendationsbrev från den svenska banken för att man ska få öppna konton – framförallt utanför EU. Men även en hyresvärd eller den skola man börjar på kan be om det. Se också till att ditt barn har mobilt BankID för att kunna sköta sina bankärenden och logga in på CSN, Försäkringskassan och Skatteverket.
    Ta del av fler tips när barnet flyttar utomlands

  5. Livet efter att barnen har flyttat ut

    Barn som flyttar hemifrån lämnar inte någon bakom sig. De följer bara sin egen väg och byter hem. Men när ett barn lämnar sitt föräldrahem för att skapa sitt eget kan det skapa ett tomrum för föräldrarna. Plötsligt har du mer tid för dig själv som du kanske inte vet vad du ska göra med. Men att ta reda på det kan i sig vara spännande.

    Förutom de emotionella aspekterna finns det också en del praktiska saker att ta ställning till. Nu är det ett bra tillfälle att se över din pension och kanske utöka pensionssparandet när det ekonomiska utrymmet blir större. Du och din partner bör också planera för ekonomin om en av er går bort. Och passa på att se över era försäkringar och se om det går att spara in på något.

    När barnen har flyttat ut börjar också många föräldrar fundera på om de vill bo kvar i bostaden. En del vill flytta till något mindre och andra vill prova på att flytta utomlands några år. Oavsett vilka framtidsplaner du har är det bra att planera i god tid eftersom det kan bli svårare att ta nya bolån när man är pensionär.
    Se över dina sakförsäkringar kostnadsfritt hos vår samarbetspartner Trygg Hansa