Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Bästa tipsen när barnen flyttar utomlands

Planerar ditt barn att flytta utomlands för jobb eller studier? Oavsett vad så finns det några praktiska tips som kan vara bra att ha med sig på vägen.

Att studera eller arbeta utomlands är en självklarhet för många unga svenskar. När en utlandsflytt blir på allvar är det viktigt att lösa en del praktiska saker, till exempel bankdetaljer.

– Ta gärna kontakt med banken i god tid innan du flyttar så att vi hinner träffas och gå igenom din ekonomi såsom sparande, konton, kort och betaltjänster, säger Nicole Hartmann, rådgivare på SEB.

– Vissa banker utomlands kräver ett rekommendationsbrev från till exempel oss för att man ska få öppna konton. Men även en hyresvärd eller den skola man börjar på kan be om det, säger Nicole.

Hon påpekar att det ibland även kan behövas kontoutdrag med bankstämpel från den svenska banken. En annan detalj som kan vara viktig när man väl befinner sig utomlands är att ha ordnat en fullmakt. Det kan uppstå ett läge där bankärenden hemma i Sverige kan behöva lösas snabbt.

– Om du inte redan har ett Mobilt BankID ska du skaffa det. Då kan du, förutom att sköta dina bankärenden i app, telefon och på internet, även logga in på CSN, Försäkringskassan och Skatteverket, bland annat, säger Nicole Hartmann.

Vilka kort rekommenderar du?

– Det är en fördel att ha två kort, till exempel ett bankkort och ett kreditkort. Då kan man betala med kort på de allra flesta ställen och ta ut pengar från i stort sett alla utländska bankers automater. Dessutom är det bra att ha ett extra kort om det andra kortet blir stulet eller borttappat. Fördelen med ett kreditkort är bland annat att du får en sammanställning på alla dina köp utomlands innan du betalar kortfakturan.

Fler tips om du ska flytta utomlands

  • Både mobilt BankID och SEB:s appar för unga och privatpersoner fungerar utomlands även om du har ett utländskt telefonnummer eftersom de inte är kopplade till ditt telefonnummer. Däremot kan det vara lite svårt att hitta apparna i till exempel app-store om du har utländska inställningar. Ändra då inställningar till svenska och försök igen. Kom ihåg att ta med din digipass. Om du skaffar en ny mobil när du flyttar utomlands behöver du digipassen för att ladda ner ett nytt mobilt BankID.
  • Om du ska jobba inom EU behövs normalt inget arbetstillstånd, här gäller den fria rörligheten. Tänk också på att du kan få din lön insatt på ditt svenska konto – uppge bara Iban- och Bic-nummer till din arbetsgivare. Du hittar dessa nummer på internetbanken.
  • Om du ska jobba eller studera utanför EU ta reda på om du behöver ett visum. Gå in på ambassadens webbplats till det land du ska flytta och läs mer.
  • Be alltid om ett anställningskontrakt från arbetsgivaren i landet dit du flyttar och kolla att villkoren stämmer överens med landets regler.
  • Som EU-medborgare har du rätt att vistas i ett land utan att registrera uppehållsrätt i tre till sex månader. Men innan avresa kan det vara bra att kontakta Skatteverket och undersöka hur skattereglerna ser ut i arbetslandet. Prata även med Försäkringskassan och kontrollera ditt sjukförsäkringsskydd. Begär att få ett sjukförsäkringskort och ladda ner appen med information om hur kortet fungerar i det land du flyttat till.
  • Arbetsförmedlingen kan erbjuda diverse stöd vid en flytt utomlands, bland annat flyttbidrag, hjälp med bohagstransport och intervjuresor.
    Läs mer på arbetsförmedlingen.se

När barnen ska flytta hemifrån

Tomma rum, oro, saknad – men också stolthet, upprymdhet och tid för egentid. När barnen planerar att flytta hemifrån är det många känslor och frågor som dyker upp. Hur hjälper jag dem bäst med att hitta bostad? Ska de få tillgång till sparandet redan nu? Här hittar du vårt ”flytta hemifrån kit” när barnen följer sin egen väg i livet.

Ung kvinna öppnar en bildörr.
Upp Upp