När barnen ska flytta hemifrån

Tomma rum, oro, saknad – men också stolthet, upprymdhet och tid för egentid. När barnen planerar att flytta hemifrån är det många känslor och frågor som dyker upp. Hur hjälper jag dem bäst med att hitta bostad? Ska de få tillgång till sparandet redan nu? Här hittar du vårt ”flytta hemifrån kit” när barnen följer sin egen väg i livet.

Checklista: 5 tips när barnen flyttar hemifrån

1. Hjälpa barnen med första bostaden
2. Se över barnens sparande
3. Lär barnen privatekonomi 
4. Att göra när barnen flyttar utomlands
5. Livet efter att barnen har flyttat ut

Frågor från andra i samma situation


Vår son vill plugga i London och vi vill hjälpa till att betala för studierna. Hur gör vi för att kompensera vår yngre dotter så att det blir rättvist mellan syskonen?
Om ni som föräldrar vill hjälpa till och finansiera er sons utbildning bör ni fundera på hur det ska regleras juridiskt. Ska det vara en gåva eller ett lån? När föräldrar ger en större gåva till sina barn betraktas det som ett förskott på arv och tanken är att det då ska räknas av från arvet i framtiden. Då kan det vara bra att skriva ett gåvobrev som klargör era avsikter och underlättar så att det blir rättvist mellan syskonen.

Min son har missat att betala en räkning och nu har han fått ett inkassokrav. Vad innebär det?
Om man inte har betalat en faktura kan den man är skyldig pengar lämna över skulden till ett inkassoföretag. I detta fall ska alltså din son betala skulden till inkassoföretaget. Om din son inte betalar fakturan till dem lämnar de över ärendet till Kronofogden. Då riskerar han att få en betalningsanmärkning som kan leda till att han blir nekad att ta banklån, köpa mobilabonnemang eller hyra en lägenhet.

Min dotter ska flytta till Lund och börja plugga. Hur kan jag bäst hjälpa henne med bostad?
Du kan ställa din dotter i både kommunens och fastighetsbolagens bostadsköer. Eller sök på sociala medier för att hyra bostad i andra hand, men var försiktig med bostadsbedragare.

Om din dotter behöver köpa en bostad finns det olika sätt att hjälpa till. Ett sätt är att hjälpa till med kontantinsatsen, men många föräldrar går även in som medlåntagare både utan och med gemensamt ägande. Tänk då på att reglera detta juridiskt. Skriv ett skuldebrev om det är ett lån eller ett gåvobrev om det är en gåva. I ett gåvobrev kan du också lägga till ett villkor att gåvan är din dotters enskilda egendom som inte ska delas om hon i framtiden separerar eller skiljer sig. Tänk också på att du som medlåntagare blir fullt betalningsansvarig gentemot banken om din dotter inte kan betala räntorna och amorteringarna. Skriv därför ett regressavtal som reglerar ert skuldförhållande. Ta gärna juridisk hjälp eftersom det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till.
Få hjälp med att skriva juridiska avtal hos vår samarbetspartner Avtal24

Visa mindre

Det här kan vi hjälpa till med

Som kund hos oss ger vi dig alla verktyg du behöver för att ta aktiva och medvetna beslut om din ekonomi. Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser.

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund online

Redan kund

Är du redan kund hos oss? Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla viktiga händelser.

Få råd och vägledning