Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

När barnen ska flytta hemifrån

Bild tagen ovanifrån på två personer som bär på flyttlådor.

Tomma rum, oro, saknad – men också stolthet, upprymdhet och tid för egentid. När barnen planerar att flytta hemifrån är det många känslor och frågor som dyker upp. Hur hjälper jag dem bäst med att hitta bostad? Ska de få tillgång till sparandet redan nu? Här hittar du vårt ”flytta hemifrån kit” när barnen följer sin egen väg i livet.

Här har vi samlat allt du behöver veta

5 tips när barnen ska flytta hemifrån – se hela checklistan

För dig som är både ung och vuxen

Det är mycket på en gång i början av vuxenlivet och karriären. Det kan handla om allt från att påbörja studier eller hitta jobb till att få tag på en bostad och kanske flytta ihop. En av de största utmaningarna är ofta att hitta ett boende att hyra eller att få råd att köpa något eget.

Vi vill hjälpa dig på vägen

Frågor från andra i samma situation

Vår son vill plugga i London och vi vill hjälpa till att betala för studierna. Hur gör vi för att kompensera vår yngre dotter så att det blir rättvist mellan syskonen?

Om ni som föräldrar vill hjälpa till och finansiera er sons utbildning bör ni fundera på hur det ska regleras juridiskt. Ska det vara en gåva eller ett lån?

När föräldrar ger en större gåva till sina barn betraktas det som ett förskott på arv och tanken är att det då ska räknas av från arvet i framtiden. Då kan det vara bra att skriva ett gåvobrev som klargör era avsikter och underlättar så att det blir rättvist mellan syskonen.

Min son har missat att betala en räkning och nu har han fått ett inkassokrav. Vad innebär det?

Om man inte har betalat en faktura kan den man är skyldig pengar lämna över skulden till ett inkassoföretag. I detta fall ska alltså din son betala skulden till inkassoföretaget.

Om din son inte betalar fakturan till dem lämnar de över ärendet till Kronofogden. Då riskerar han att få en betalningsanmärkning som kan leda till att han blir nekad att ta banklån, köpa mobilabonnemang eller hyra en lägenhet.

Min dotter ska flytta till Lund och börja plugga. Hur kan jag bäst hjälpa henne med bostad?

Du kan ställa din dotter i både kommunens och fastighetsbolagens bostadsköer. Eller sök på sociala medier för att hyra bostad i andra hand, men var försiktig med bostadsbedragare.

Om din dotter behöver köpa en bostad finns det olika sätt att hjälpa till. Ett sätt är att hjälpa till med kontantinsatsen, men många föräldrar går även in som medlåntagare både utan och med gemensamt ägande. Tänk då på att reglera detta juridiskt. Skriv ett skuldebrev om det är ett lån eller ett gåvobrev om det är en gåva. I ett gåvobrev kan du också lägga till ett villkor att gåvan är din dotters enskilda egendom som inte ska delas om hon i framtiden separerar eller skiljer sig. Tänk också på att du som medlåntagare blir fullt betalningsansvarig gentemot banken om din dotter inte kan betala räntorna och amorteringarna. Skriv därför ett regressavtal som reglerar ert skuldförhållande. Ta gärna juridisk hjälp eftersom det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till.
Få hjälp med att skriva juridiska avtal hos vår samarbetspartner Lexly

Artiklar du inte får missa

3 sätt att hjälpa barnen köpa första bostaden

Många föräldrar undrar hur de kan hjälpa sina barn på bästa sätt med bostaden. Här ger vår privatekonom Jens Magnusson sina bästa tips.
Därför är de juridiska avtalen viktiga

Bästa tipsen när barnen ska flytta utomlands

Det är idag en självklarhet för många unga att flytta utomlands för att plugga eller jobba. Här ger våra rådgivare några praktiska tips att tänka på innan.
”Ta kontakt med banken i god tid”

Det här kan vi hjälpa dig med

Familjejuridik

Få hjälp med att skriva juridiska avtal hos vår samarbetspartner Lexly.

Läs mer på Lexly

Spara till barn

Ett regelbundet sparande till dina barn kan ge dem en bra start i livet.

Börja spara till barn

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service