Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

"Det är klart att familjen var orolig för ekonomin"

Bröderna Johan och Richard Arvidsson – ägare och grundare av Arvidssons Takstolar AB
Bröderna Johan och Richard Arvidsson – ägare och grundare av Arvidssons Takstolar AB

Gasellföretag tre år i rad och nu senast mottagare av Luleå kommuns företagar­stipendium. Bröderna Arvidssons företag är en framgångs­saga. Men starten var tuff. Deras bästa tips är att renodla verksamheten och ta in kapital i ett tidigt skede.

Drygt tio år efter starten är Arvidssons Takstolar norr om Luleå Sveriges största tillverkare av takstolar. Idag levererar de 19 anställda tusentals takstolar till villor, kedjehus och flerfamiljshus runt om i Sverige varje år. Kunderna är allt från privatpersoner och små byggföretag till branschjättar som Peab och NCC.

Ensam är inte alltid stark.

Att Johan och Richard skulle starta företag ihop var inte helt otippat. De är uppvuxna i en småföretagarfamilj och att dela på ägarskapet gjorde allt mycket enklare. Men trots att entreprenörsandan ligger i blodet pratade de mycket hemma om hur de skulle klara sig ekonomiskt och hur det skulle påverka familjens ekonomi.

– Jag skulle ljuga om jag sa att min fru inte oroade sig för vår privata ekonomi. Under de första åren kunde vi inte räkna med att verksamheten skulle bära alla utgifter så vi var beredda på att spara in på vår egen lönekostnad. Det kändes som att vi tog studielån de första två åren, säger Johan Arvidsson.

Ekonomin är en utmaning för varje nystartat företag påpekar Johan. De första åren jobbade han och hans bror nästan dubbelt med både tillverkning och andra bygguppdrag.

Pratade ni om arbetstider med familjen och hur mycket ni skulle arbeta?

– Ja, absolut. Att vara egen företagare kräver stort engagemang och det går inte att uppskatta arbetstiden på förhand. Så visst pratade vi om arbetstider med familjen. Men eftersom vi hade en tydlig plan på vart vi ville med företaget fick vi stor förståelse hemma. Jag tror att de tyckte att vi hade bra egenskaper för att lyckas.

Hur gjorde ni med föräldraledigheten?

– Varken Richard eller jag har varit föräldralediga förutom vid enstaka tillfällen. Det är tyvärr en uppoffring man ibland måste göra som företagare. Verksamheten var alldeles för beroende av vår närvaro i starten och det kräver stor förståelse i förhållandet. Jag har haft tur som fått det stödet av min fru.

Företagare har ju inte samma skydd som anställda. Funderade ni på vad som skulle hända om ni blev sjuka?

– Nej, det fanns helt enkelt inget utrymme för att bli sjuk. Men i takt med att ekonomin blev bättre tecknade vi sjukförsäkringar för att täcka upp både för våra löner och för bolagets utgifter. Idag är vi 19 anställda och nu är ansvaret för den dagliga verksamheten bättre fördelat.

Har ni pensionssparat från det att ni startade företaget?

– Ja, från dag ett. Vi gjorde det tack vare råd från äldre företagare som allihop ångrat att de inte började pensionsspara i tid. I början sparade vi väldigt små summor och ökade på allt eftersom. Det kändes viktigt att säkra upp pensionen eftersom vi saknar de förmåner som anställda har.

Tog ni hjälp från någon när ni startade företaget?

– Ja, framförallt har vi fått goda råd från familjen, men även från kunder och leverantörer. När de såg vårt engagemang och att vi gjorde ett bra jobb ville de verkligen hjälpa till. Nu ser vi dem som våra samarbetspartners. Även många företagare delar gärna med sig av sina erfarenheter och mitt tips är att ta vara på deras råd.

Vad har gjort ert företag så framgångsrikt?

– Framgången kom när vi bestämde oss för att renodla verksamheten till endast tillverkning. Vår främsta drivkraft har varit att bygga något som skulle skapa ett stort värde här i Norrbotten. Dessutom har vi hela tiden lyckats attrahera nya kunder – och behållit dem. Att vi är två personer som kompletterar varandra har också bidragit till framgången.

När du tittar tillbaka, finns det något ni skulle ha gjort annorlunda?

– Nej, inte direkt annorlunda. Det har visserligen varit en ganska tuff resa, men de lärdomar vi fått längs vägen har gjort verksamheten både mer effektiv och framgångsrik. Det är klart att det var jobbigt att inte kunna ta ut full lön i början, men osäkerheten om vi kunde göra de nödvändiga investeringar som verksamheten krävde var nog ännu jobbigare. Det har inte alltid varit självklart att vi skulle få finansiering.

Vilket råd har du till andra som funderar på att starta eget?

– Ta in kapital i ett tidigt skede för att komma framåt lite smidigare och snabbare. Det är inte fel att ta in delägare som kan bidra med både kapital, kunder eller leverantörskontakter. Ensam är inte alltid stark.

Vad ger dig energi idag?

– Jag har en stor passion för vår produkt, en vilja att ständigt utvecklas och är nyfiken på morgondagen.

Johans tre tips

  • Ha en långsiktig plan för företaget innan du startar.
  • Var öppen för råd från dina kunder och leverantörer och se dem som samarbetspartners.
  • Pensionsspara från dag ett.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.