Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

”Ville göra något bra för unga. Något som kändes rätt.”

Pelle Möller, grundare av JumpYard.

Att tiden som hemmapappa i Dallas skulle bli startskottet för Pelle Möllers nya karriär trodde ingen. Som grundare av JumpYard har han startat trampolin­parker i både Stockholm och Helsingborg sedan starten 2017.

Livets tillfälligheter får ofta oförutsägbara följder. När Pelle Möllers fru Monica fick jobb på Ericsson i Dallas tänkte han först ta karriären vidare inom telekombranschen. Han jobbade som affärsutvecklare på Tele2 och Dallas är ett nav för telekomindustrin i Nordamerika.

Men när han och hans fru utvärderade förutsättningarna för varje familjemedlem övervägde fördelarna med att en var hemma. Sönerna Oscar och Albin var då 6 respektive 4 år och de behövde hjälp med att komma in i språket och skolan. Det blev en ny situation för Pelle.

– Jag gjorde allt hemma och la ner mycket tid på att ge pojkarna en bra start. Jag engagerade mig i det lokala fotbollslaget och jobbade som tränare. Efter ett tag började jag fokuserade på personlig träning. Allt från yoga till ett tappert försök att bli fotbollsproffs. Det gick sådär, berättar Pelle skrattande.

Även om karriären som fotbollsproffs inte nådde ända fram fanns hela tiden tanken på att jobba med hälsa. Tele2 var ett avslutat kapitel och steget till att driva eget var inte långt. Redan 10 år tidigare hade Pelle designat och tillverkat en tunn plånbok i metall.

– Det gick rätt dåligt. Mitt sparkapital hade gått åt till tillverkning, och jag hade inga pengar kvar till försäljning eller distribution. Men jag ser det inte som ett nederlag. Tvärtom, jag lärde mig mycket.

JumpYard – Sveriges första trampolinpark

  • Sveriges första trampolinpark på 4000 kvm i Barkarby utanför Stockholm.
  • Sedan hösten 2018 finns det totalt 13 parker i Sverige.
  • JumpYard har expanderat utomlands och har 2024 en park i Oslo, en i Köpenhamn, 5 parker i Spanien och ytterligare 2 i Portugal.

“Min fru var inte odelat positiv”

Trampolinparker var stort i USA. Pelle började förhöra sig om siffror och det visade sig vara populärt bland både kunder och investerare. Dessutom fanns inget liknande i Sverige. Drömmen om att jobba med hållbarhet och hälsa började vakna.

– Det kändes rätt för mig. Jag tyckte det var roligt, det är en ”happy business”. Men det handlar också om hållbarhet, att hjälpa unga till en mer långsiktigt sund livsstil.

Med sig tillbaka till Sverige efter tre och ett halvt år hade han både erfarenhet av och kunskap om den här nya branschen som växer tack vare det ökande intresset för träning och hälsa.

– Jag kom tillbaka till Sverige med betydligt mindre karriärhets och övertygad om att det skulle kunna gå att öppna trampolin- och aktivitetsparker som hjälper folk att må bra samtidigt som jag skulle kunna leva på det.

Att byta karriär och starta eget i en helt ny bransch kräver uthållighet och hårt arbete. Nätverkande och att ständigt knyta kontakter tar mycket tid. De två första åren tillbaka i Sverige var tuffa. Pelle jobbade oavlönat och på ren spekulation.

– Min fru var inte odelat positiv. Men hon såg att jag gjorde små framsteg. Det värsta var nog efter två är när jag fortfarande inte visste om företaget skulle flyga. Jag höll på att ge upp och sökte jobb som fotbollstränare.

“Sämre ekonomi betyder inte sämre livskvalitet”

Pelle betonar att livet inte behöver bli sämre eller att man blir mindre lycklig med en tajtare ekonomi. Tvärtom. Du kanske inte kan åka på utlandssemester, men man gör andra saker med familjen som kanske betyder mer. Det var härligt att ha tid för varandra på riktigt. Med ett vanligt tryggt jobb strävar man hela tiden efter något bättre – en lite större löneförhöjning, lite större hotellrum, lite bättre jobb.

– Att byta karriär är kämpigt i början, men i gengäld fick jag mer tid och frihet.

Det tog tid innan det lossnade. Pelle letade efter investerare och lämpliga lokaler, men det är först när det finns utkast på hyreskontrakt och bilder på utrustning som det börjar röra på sig. En tidigare kollega från Tele2 nappar, och tillsammans övertygar de andra entreprenörer verksamma inom aktivitetscenter att investera. Almi visar också intresse, och när alla hyresvillkor till slut är på plats och de skriver ett längre hyresavtal för en lokal på 4000m2 lossnar det äntligen.

– Vi gick med på att jobba gratis i ett år efter vi väl öppnat och gå i borgen mot att vi fick vara med och äga på riktigt.

Tre och ett halvt år efter att familjen kom hem från USA öppnade dörrarna till den första trampolinparken i september 2017 i Barkarby. Det var succé från start och JumpYard gick med vinst sett till helåret 2017.

Pelle Möller åkte till USA för att ta karriären vidare inom telekombranschen. Istället blev han hemmapappan som kom tillbaka till Sverige med ovärderliga kunskaper och värdefulla erfarenheter. Tillfälligheter som banade väg för en helt ny karriär.

Pelles tips till andra som vill byta karriär

  • Ge inte upp och var inte rädd för att misslyckas. Du kommer att stöta på motgångar som du inte har förutsett, men om du uppmärksammar dina små dagliga framsteg blir det lättare att fortsätta.
  • Sedan vill jag hylla ”the doer”. En HR-expert i USA sammanfattade framgångsrika medarbetares egenskaper med ”they are smart and get the job done”. Mina erfarenheter så här långt är att det senare är långt viktigare. När du startar bolag är du ”in the business of getting shit done”.
  • Var heller inte rädd för att få det lite kärvare ekonomiskt. Det behöver inte betyda att livet blir sämre eller att du blir mindre lycklig. Tvärtom – det är en härlig och spännande tid.
  • Till sist – om du har familj involvera dem och berätta när det är kämpigt.