Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Gör research, nätverka och praktisera

Investera tid (och ibland även pengar) i dig själv och gör en grundlig research om yrket och hur jobbmarknaden ser ut. Jämför siffror, men titta inte bara på lönen, utan även på tjänstepensionslösningar och förmåner som semester, flexibla arbetstider och friskvårdsbidrag. Det kanske är värt att gå ner i lön om jobbet gör dig lyckligare och det finns andra förmåner.

En karriärcoach kan hjälpa dig att strukturerat lägga upp en plan för ditt nästa steg och ta reda på vilken utbildning och praktik du behöver. De har specialistkunskaper om människan i arbetslivet och är experter på att ställa relevanta frågor som får dig att tänka till. Du kan få hjälp med allt från att sortera röriga tankar till direkt peptalk inför intervjuer och handfasta tips.

Prata med människor som har den karriär du är intresserad av. Om du till exempel vill bli inredningsarkitekt intervjua gärna andra arkitekter om deras jobb. Vad gör de egentligen och hur får man jobb? Använd också ditt befintliga kontaktnät och bredda det. Kontakterna behöver nödvändigtvis inte arbeta i din nya bransch, men de kanske känner någon som jobbar där.

Om du har sparat till en buffert kan du börja praktisera i några månader och på så vis skaffa erfarenhet inom din nya bransch.

Tänk på detta innan du säger upp dig

Att byta karriär eller starta företag är ett stort steg – särskilt när man har varit anställd. Du har inte längre samma skydd eller trygghet om något händer. Därför är det viktigt att du har stöd runt omkring dig som tycker att det är en bra idé. Om du lever tillsammans med någon kommer den personen oundvikligen att påverkas. Involvera din partner och familj. Var öppen med allt och berätta om dina dagar och problem. Be om stöd, råd och hjälp under resan.

Och tänk på att göra ett snyggt avslut på din nuvarande arbetsplats. Dina nuvarande kollegor kanske blir dina framtida kunder. 

Bli kund

Du som har mobilt BankID kan snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster. 

Bli kund på 3 min

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.