Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

När och hur betalas arvet ut?

När bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket och arvskiftet är klart kan vi betala ut arvet som finns hos oss till dödsbodelägarna.

 

Innan du börjar

Har dödsboet bolån eller andra krediter behöver de hanteras på ett kontor innan fördelning av tillgångarna sker. Detsamma gäller om det finns värdefack eller bankbok. Finns det gemensamma konton med exempelvis efterlevande make/maka behöver ett nytt eget konto med tillhörande tjänster öppnas till den efterlevande.

Vid överlåtelse av värdepapper

Fondkonto

Den som ska få fonder överförda till sig behöver ha ett fondkonto i SEB. Saknar du fondkonto i SEB behöver du öppna ett via internetbanken, är du inte kund blir du det enkelt via seb.se

Investeringsparkonto (ISK)

Den som ska få tillgångar överförda från ett ISK behöver ha ett ISK i SEB. Saknar du ISK i SEB behöver du öppna ett via internetbanken, är du inte kund blir du det enkelt via seb.se

Aktier, övriga värdepapper på depå eller VP-konto/Servicekonto

Den som ska få aktier eller andra värdepapper kan få det överfört till valfri bank eller institut.

Vid en försäljning av dödsboets värdepapper och fonder kan det eventuellt utlösas en reavinst som tas upp till beskattning i dödsboet.


Ta med det här till banken när du vill få arvet utbetalt

För att vi ska kunna betala ut pengar och fördela värdepapper till dödsbodelägarna behöver du besöka något av våra bankkontor. Ring ditt närmaste bankkontor och förboka ett möte. Ta med dig följande handlingar, som vi sedan vidarebefordrar till vår centrala arvskiftesgrupp:

 • Bouppteckning.
 • Fullmakter i original från dödsbodelägare som inte är närvarande vid besöket på banken.
  Fyll i och skriv ut: Fullmakt Dödsbo
 • En ifylld och underskriven blankett där samtliga dödsbodelägare är överens. Ni ger därmed uppdraget till banken att fördela dödsboets tillgångar i SEB. Om ni är fler än sex dödsbodelägare kan blanketten inte användas.
  Fyll i och skriv ut: Fördelning av dödsboets tillgångar i SEB.
  Läs vår steg för steg-instruktion
 • Är ni fler än sex dödsbodelägare tar ni med er arvskifteshandlingen och blanketten Kontouppgifter dödsbodelägare.
  Fyll i och skriv ut: Kontouppgifter dödsbodelägare
 • Övriga handlingar, exempelvis lagakraftvunnet testamente, förordnande från tingsrätt eller godkännande från överförmyndarnämnd.

Få hjälp med bouppteckning och arvskifte hos vår samarbetspartner Lexly

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service