Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så köper du bostad utomlands

Är du en av dem som funderar på ett hem utomlands? Du är inte ensam. Allt fler köper bostäder där solen värmer mer och längre. Somliga för att ha något eget att besöka på semestern, andra för att bo i permanent.

Men att ge sig utanför Sveriges gränser för att köpa bostad innebär stora skillnader mot hur det går till i Sverige och det varierar mycket mellan olika länder. Du behöver ta hänsyn till lagar, skatter, administration, språk och kultur.

En viktig skillnad i till exempel Medelhavsländerna är att man skiljer på köpmäklare och säljmäklare förklarar Fredrik Kullman, vd för mäklarfirman Bjurfors och ansvarig för utlandsförsäljning. I många länder som exempelvis Frankrike, Spanien och Portugal står säljaren för mäklarkostnaden. Därför är det vanligt att den som köper bostaden anlitar en egen mäklare som man litar på. Om försäljningen går igenom delar säljmäklaren och köpmäklaren på mäklararvodet.

– Många tror att det blir billigare att gå direkt via en lokal mäklare. Men många svenska köpare känner inte till att det är kostnadsfritt att anlita en svensk mäklare. De kan landets lagar, skatter och byråkratiska process. Dessutom har de kontakt med både lokala skatteexperter och juridiska ombud som behövs vid affären. 

Ett annat vanligt misstag är att man inte är tillräckligt påläst på området eller har tänkt igenom hur man vill använda bostaden.
Fredrik Kullman
vd Bjurfors

– Många köper bara för att det är soligt och varmt. Men det är lika viktigt att fundera igenom om du vill kunna bo där permanent eller bara på semestern. På vissa ställen som till exempel Mallorca är det svårt att hyra ut bostaden när du inte använder den. Där behöver du borgmästarens godkännande.

Fredrik Kullman lyfter också kommunikationer som många missar. Även om du planerar att bo utomlands på sommaren kan du behöva åka dit på vintern av olika skäl. Hans tips är att alltid kolla upp hur kommunikationerna fungerar till och från Sverige under hela året innan du köper något.

– Se också till att du har nära till viktiga samhällsfunktioner som apotek och sjukvård. Man vet aldrig vad som kan hända.

3 viktiga saker att tänka på

  • Skaffa en svensk köpmäklare som du litar på – det är kostnadsfritt eftersom köpmäklaren får del av den lokala säljmäklarens provision.
  • Prioritera. Skriv en lista på ”måsten” respektive ”bra att ha”.
  • Se till att bostaden ligger nära viktiga samhällsfunktioner som sjukvård och har bra kommunikationer hela året.

Tips till andra som funderar på att köpa bostad utomlands?

Fundera igenom vad du vill göra när du är där – spela golf, tennis eller vandra? Är det viktigt att det bor andra svenska på orten eller inte? Diskutera gärna med din köpmäklare för att få information om prisnivåer och vilka områden som är mest lämpliga.

Vilka länder bör man undvika? Något land som är extra jobbigt att köpa bostad i?

Tänk igenom hur landets utveckling ser ut framöver. Är det ett ekonomiskt- och politiskt stabilt land du ska investerar dina pengar i? Generellt sett är det svårare att köpa bostad i länder som är minst lika Sverige. I Europa skulle jag säga att Italien är något krångligare än de andra Medelhavsländerna. Den byråkratiska processen där är svår att förstå för oss nordbor.

Var köper svenskar helst hus utomlands?

Absolut vanligast är Spanien, följt av Portugal och Frankrike.

Har intresset för olika länder förändrats under de senaste 10-15 åren?

Absolut förändras det över tid. För 10 år sedan var både Turkiet och Thailand vanliga, men framförallt den politiska utvecklingen i dessa länder har förändrat köpmönstret helt. Jag tror även att den långa flygtiden till Thailand har påverkat nedgången. Länder som har en ökad efterfrågan just nu är Italien och Kroatien.

Vad är hetast just nu?

Just nu är de spanska kuststräckorna Costa Blanca och Costa del Sol mest populära tillsammans med klassikern Mallorca. Orter som Cannes, Antibes och Nice är också väldigt heta.

Kontakta Bjurfors utland

Boka tid med din svenska bank

Förutom att hitta någonstans att bo finns en hel del annat som kan vara bra att ta tag i innan du ger dig iväg. Allt för att vistelsen utomlands ska bli så smidig som möjligt.

– Ta gärna kontakt med din svenska bank i god tid innan du flyttar så att vi hinner träffas och gå igenom hela din ekonomi, säger Nicole Hartmann, rådgivare på SEB.

Det allra första du bör göra är att se över ditt sparande, dina kort och inte minst fullmakter. Om något händer när du är utomlands kan du behöva ge fullmakt till en närstående som kan hjälpa dig med dina bankaffärer i Sverige.

– Vissa banker utomlands kräver ett rekommendationsbrev från en svensk bank för att du ska få öppna konton. Men även hyresvärdar och skolor kan be om det, säger Nicole Hartmann och påpekar att det ibland till och med kan behövas kontoutdrag med bankstämpel från den svenska banken.