Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Flytta utomlands

Produktchef i Tokyo, FN-medarbetare i Kongo eller inredningsarkitekt i London? Att gå utanför sin egen komfortzon för att lära känna en ny kultur och få nya erfarenheter är en dröm för många. Oavsett om du har lösa tankar eller spikade planer hjälper vi dig att få koll på allt. Äventyret börjar här.

Frågor från andra i samma situation

Om du flyttar utomlands och ska vara borta 1 år eller längre, ska du normalt inte vara folkbokförd i Sverige. Då betalar du bara inkomstskatt i Storbritannien enligt dubbelbeskattningsavtalet som Sverige har med Storbritannien.

Men om du till exempel hyr ut din svenska bostad under tiden du bor utomlands ska du skatta för hyresinkomsterna i Sverige. Du får alltså inte föra över hyresinkomsterna till ditt brittiska bankkonto utan de ska sättas in på ditt svenska bankkonto. Skatteverket skickar en deklarationsblankett till din nya adress i utlandet där du redovisar dina svenska inkomster. Läs gärna med på Skatteverket.se vilka skatteregler som gäller för dig.

Om du är utsänd fråga din arbetsgivare om företaget kan stå för kostnaden för en skatterådgivare eftersom reglerna skiljer sig länder emellan. Om du dessutom är utsänd som expert kan du i vissa fall ansöka om att få betala en så kallad expertskatt, som är en lägre skatt.

Om du jobbar utomlands kortare tid än 6 månader skattar du i Sverige och Skatteverket räknar av din utländska skatt.

På Skatteverket.se kan du läsa mer om hur du gör med skatten vid utlandsarbete.

Läs mer om att betala skatt utomlands

Det du ska tänka på är att uppgifterna i orange kuvertet inte stämmer eftersom de baseras på att du arbetar i Sverige oavbrutet tills du fyller 65 år. Men om du gör ett uppehåll och bor utomlands några år så kan din pension i verkligheten bli lägre.

Ja, de fungerar utomlands. Men eftersom du behöver betala en växlingsavgift blir det i längden väldigt dyrt att använda dina svenska kort. Därför rekommenderar vi att du flyttar din bankaffär till en lokal bank så att du istället får tillgång till deras kort.

Ja, eftersom apparna inte är kopplade till ditt telefonnummer fungerar de även om du har ett utländskt telefonnummer. Däremot kan det vara lite svårt att hitta apparna i till exempel app-store om du har utländska inställningar. Ändra då inställningar till svenska och försök igen. Kom ihåg att ta med dig din digipass. Om du skaffar en ny mobil när du flyttar utomlands behöver du digipassen för att ladda ner ett nytt Mobilt BankID.

Artiklar du inte får missa

Det här kan vi hjälpa dig med

Rådgivning för utlandssvenskar

På vår enhet International Private Clients får du hjälp av rådgivare som alla har specialistkompetens inom privatekonomi för utlandssvenskar. Mejla oss för rådgivning.

Familjejuridik

Få hjälp med att skriva juridiska avtal hos vår samarbetspartner Lexly.

Ska du arbeta utomlands?

Kontakta oss så ger vi dig både rådgivning inför flytten och hittar lösningar för din situation. 

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.