Flytta utomlands – här börjar äventyret

Produktchef i Tokyo, FN-medarbetare i Kongo eller inredningsarkitekt i London? Att gå utanför sin egen komfortzon för att lära känna en ny kultur, nya människor och få nya erfarenheter är en dröm för många. Oavsett om du har lösa tankar eller spikade planer hjälper vi dig att ha koll på allt du behöver checka av och prioritera. Äventyret börjar här.

Checklista: 3 steg till ett nytt liv utomlands

1. Innan du flyttar ut
2. Under utlandsvistelsen
3. Förbered hemflytten

Frågor från andra i samma situation

Min familj och jag ska flytta till Shanghai under tre år. Kommer flytten påverka min pension?
Det du ska tänka på är att uppgifterna i orange kuvertet inte stämmer eftersom de baseras på att du arbetar i Sverige oavbrutet tills du fyller 65 år. Men om du gör ett uppehåll och bor utomlands några år så kan din pension i verkligheten bli lägre.

Jag har fått jobb i New York och undrar om mina kort fungerar i USA?
Ja, de fungerar utomlands. Men eftersom du behöver betala en växlingsavgift blir det i längden väldigt dyrt att använda dina svenska kort. Därför rekommenderar vi att du flyttar din bankaffär till en lokal bank så att du istället får tillgång till deras kort.

Fungerar appen och mobilt BankID utomlands?
Ja, eftersom apparna inte är kopplade till ditt telefonnummer fungerar de även om du har ett utländskt telefonnummer. Däremot kan det vara lite svårt att hitta apparna i till exempel app-store om du har utländska inställningar. Ändra då inställningar till svenska och försök igen. Kom ihåg att ta med din digipass. Om du skaffar en ny mobil när du flyttar utomlands behöver du digipassen för att ladda ner ett nytt mobilt BankID.

Det här kan vi hjälpa till med

Som kund hos oss ger vi dig alla verktyg du behöver för att ta aktiva och medvetna beslut om din ekonomi. Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser.

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund online

Redan kund

Är du redan kund hos oss? Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla viktiga händelser.

Få råd och vägledning