Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så mycket kostar ett barn

Två vuxna och ett barn vid en älv.

Barn kan inte mätas i pengar och den stora glädjen det lilla livet ger är ofta överväldigande. Men när två i familjen blir fler går det inte att undvika att utgifterna ökar. Vår expert Susanne Eliasson har gjort en beräkning vad det minst kostar att ha barn från födseln till 18-årsdagen.

De nödvändigaste kostnaderna för ett barn från födseln till 18-årsdagen ligger runt 1,5 miljoner kronor. Förutom löpande levnadskostnader, barnomsorg och utrustning ingår även inkomstbortfallet för föräldraledigheten och det faktum att en förälder ofta jobbar deltid fram tills barnet fyller 8 år.

– Passa på och bygg upp ett sparande innan ni blir föräldrar. Med två förvärvsarbetande vuxna utan försörjningsplikt bör möjligheten vara stor. Ett så bra tillfälle kommer man inte ha på många år, säger Susanne Eliasson.

Hur mycket kostar barn?

Barn är dyrast det första året. Nyfödda barn behöver en hel del utrustning och Konsumentverket har räknat ut att en medeldyr basutrustning kostar ungefär 24 000 kronor om allt köps nytt. Då ingår inte kläder och leksaker.

– De löpande kostnaderna för sådant som mat, kläder och blöjor beräknas till cirka 30 000 kronor för det första året. Det blir en extra månadsutgift på nästan 2 500 kronor, säger Susanne Eliasson

I takt med att barnen växer behöver man ta hänsyn till ytterligare utgifter – utöver utgifterna på 1,5 miljoner kronor.

– Lägger man till sådant som extranöjen, presenter vid födelsedagar och jular samt vinter och sommarsemestrar och några språkresor under tonåren ökar kostnaden för barnet till cirka 1,8 miljoner kronor, säger Susanne Eliasson.

Så här har vi räknat

När vi gjorde uträkningen utgick vi från en familj med två vuxna och två barn. Vi räknade med ett års föräldraledighet och att en förälder jobbade deltid 75 procent till och med barnet fyller 8 år samt vabb i två veckor per år vid en månadslön på 30 000 kronor före skatt. Exemplet utgick från Konsumentverkets och egna beräkningar samt utifrån 2021 års ersättningsnivåer och skatteregler.

Tänk på att detta är ett schabloniserat räkneexempel – alla familjer ser olika ut och har olika förutsättningar när man ska räkna ut kostnad för barn.

Så mycket kostar ett barn (0-18 år) Kronor 
Minskad inkomst efter skatt  600 000 
Babyutrustning, barnomsorg och fritidsverksamhet 230 000
Mat, nöjen, kläder och del i hushållskostnader 950 000
Barnbidrag och studiebidrag -280 000
Delsumma:  1 500 000
Extranöjen, presenter, vinter- och sommarsemester samt två språkresor 280 000
Summa:  1 780 000

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.

Customer service