Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Är det rimligt att studentfirandet kostar 20 000 kronor?

Studenten är en milstolpe och ofta en tid fylld av glädje, förväntningar och framtidsplaner. Själva firandet kan se olika ut – beroende på allt från tycke och smak till hur mycket man är beredd att spendera, liksom hur långt i förväg man börjar planera. Samtidigt har det, över tid, blivit allt dyrare att ordna ett studentfirande.

Enligt en undersökning från SEB upplever många att kostnaden för studentfirandet ökat. Men vad visar egentligen statistiken? Jo, bara under det senaste året har prisutvecklingen för varor förknippade med studentfirandet ökat betydligt snabbare än priserna i hela ekonomin. När vi dessutom tänker på alla de andra delarna av firandet blir det ganska tydligt att just studentfirandet och allt som “ska höra till” blir en stor utgiftspost för många hushåll. Barnfamiljer uppskattar kostnaden för ett studentfirande till omkring 20 000 kronor. 

Många upplevda krav

Men finns det saker som måste vara med i ett firande? Kanske inte, men undersökningen visar att det finns många ”krav” på vad som hör till studenten, både från skolan och från samhället i stort. Det är inte bara själva mössan och utspringet som förknippas med studenten, utan även mösspåtagning, studentbal, champagnefrukost, studentskivor, att åka flak och själva studentmottagningen, för att nämna några.

Studentmössan – från tradition till lyx

En utgiftspost som många anser hör till studenten är studentmössan. I undersökningen lyfter många fram denna kostnad som alldeles för stor. Priset på en studentmössa kan variera med flera tusenlappar beroende på hur du väljer att utsmycka den. Det har blivit tydligt att antalet tillval har ökat de senaste åren – numera kan du ha allt ifrån neontext till tiaror. Just dessa tillval lyfts som ett problem där företagen lockar ungdomarna. 

Medan vissa kan smycka studentmössan efter eget tycke känner många att de inte har möjlighet till detta. En del studenter väljer helt bort mössan eller lånar från någon närstående. Det finns även gymnasieskolor som finansierar mössorna för att ingen ska behöva gå utan.

Gör det som känns rätt för ert firande

Hur svårt det än är – försök att inte jämföra dig med alla andra. 20 000 kronor är mycket pengar, och om det är för lite, lagom eller för mycket beror helt på er ekonomi. Fråga studenten vad som är viktigast för hen och arbeta efter era egna förutsättningar kring hur just ni ska kunna njuta under studentfirandet. Det kan exempelvis innebära att ni gör mycket själva för att hålla nere kostnaderna. Som att ha firandet hemma med egenlagad mat, få hjälp av närstående med bord och stolar och handla kläderna och studentmössan på second hand. Eller så innebär det att boka lokal och catering för att slippa göra allt själv och därmed kunna njuta. Viktigast av allt, det finns inga rätt eller fel.

Ida Nordenadler
Privatekonomisk analytiker

Ida Nordenadler

Privatekonomisk analytiker

Ida Nordenadler


Upp Upp