Den 10 april var det Overshoot day (Footprintnetwork.org) för Sverige – det vill säga den dag då jordens resurser för året skulle vara slut, om alla levde som vi i Sverige. Vi förbrukar och konsumerar alltså så pass mycket att det skulle behövas långt mer än ett jordklot om alla följde vårt mönster. Det är faktiskt bara ett tjugotal länder vars Overshoot day infaller före vår. Både våra nordiska grannar och de allra flesta andra länder konsumerar mindre än vad vi gör.
Den starkaste kopplingen mellan utsläpp och konsumtionstakt handlar om ekonomi – ju bättre ställt vi har det, desto mer konsumerar och förbrukar vi, och desto mer utsläpp genererar vi.
Men, måste det vara så att man per automatik genererar mycket utsläpp bara för att man bor i ett land som till stor del har det väldigt gott ställt?
Ibland pratas det om de fem B:en som en modell för hållbara val i vardagen. Genom medvetna beslut inom dessa områden kan vi alla bidra till en mer hållbar framtid.
- Biffen – ät mindre kött, mer växtbaserade proteiner och minska matsvinnet.
- Bostaden – spara energi och minska elförbrukningen i hemmet.
- Bilen – välj klimatsmarta transportsätt som elbil, kollektivtrafik eller cykel.
- Butiken – tänk hållbart vid konsumtion, minska överkonsumtion och välj miljövänliga produkter.
- Börsen – placera pengar i investeringar som inte bidrar till klimatförändringar eller utarmning av biologisk mångfald.
Testa själv att beräkna din miljöpåverkan med hjälp av WWF:s klimatkalkylator.
Klimatkalkylatorn – beräkna din miljöpåverkan (Världsnaturfonden WWF)
Genom att vara ärlig med dina vanor och din livsstil kan du få konkreta tips och råd för hur du – och din familj – kan minska ert klimatavtryck. I slutet av testet får du också se hur stor din klimatpåverkan är, jämfört med genomsnittet för ditt postnummer – något att stoltsera med eller inspiration till att göra mer?