Diversifiering är nyckeln
Att inte lägga alla ägg i samma korg är en gammal devis som just nu känns mer relevant än någonsin. Ett bra sätt att uppnå diversifiering är att ha en balanserad fondportfölj som innehåller olika regioner, sektorer och tillgångsklasser. Det kan minska risken i ditt sparande, då olika typer av tillgångar reagerar olika i olika typer av marknadsscenarion. Aktier tenderar att gå starkare när sentimentet på marknaden är positivt medan ränteplaceringar kan balansera upp när aktiemarknaderna inte går lika starkt. Genom ett månadssparande minskar du även din risk för att ”köpa vid fel tillfälle” eftersom du sprider tidpunkterna för när du går in i marknaden. Det ger också en typ av diversifiering.
Är USA:s dominerande roll över?
USA har länge dominerat de globala marknaderna, med en motståndskraftig ekonomi med god tillväxt och hög produktivitet. Landet har legat i framkant när det gäller innovation vilket har lett till att amerikanska aktier, särskilt teknikbolag, utgör en stor andel av många marknadsindex och fonder. Det har gynnat investerare med USA- eller globalfonder.
Samtidigt har denna starka utveckling lett till en hög exponering mot USA i många portföljer, vilket kan innebära en ökad risk. Den amerikanska ekonomin är fortfarande robust, men politisk osäkerhet och protektionistiska tendenser skapar nya utmaningar. Dessutom är de amerikanska börserna över lag högt värderade, vilket har fått flera institutionella investerare att minska sin exponering för och i stället söka möjligheter i andra regioner, såsom Europa och Norden.
Europa och Norden – nya möjligheter
Efter USA:s dominans föregående år har europeiska aktier börjat återhämta sig. En fred i Ukraina skulle kunna stärka tillväxten i regionen, och ökade satsningar på försvar kan ge ekonomiska fördelar för bolag i Europa. Vårt närområde, Norden, präglas av stabilitet både politiskt och juridiskt vilket innebär en bra grogrund för investeringar och innovation. Många bolag i Norden har en stark global närvaro, särskilt inom teknik, förnybar energi och konsumentprodukter.
Småbolagsfonder – att följa med på tillväxtresor
Småbolagsfonder kan komplettera traditionella aktiefonder genom att ge exponering mot snabbväxande bolag som handplockas av erfarna fondförvaltare. De räntesänkningar som vi har börjat se från centralbanker runt om i världen borde gynna mindre bolag mer än stora bolag på grund av att de generellt har en högre skuldsättning. En återuppbyggnad av Ukraina kan särskilt gynna svenska industribolag.
Tillväxtmarknader – möjligheter och risker
Asien, Latinamerika och Afrika erbjuder hög tillväxtpotential, men innebär också större risk än etablerade marknader. Osäkerheten kring Kinas framtid, med svag ekonomisk tillväxt, lågt konsumentförtroende, deflation och bostadskris samt hot om ökade tullar, kan påverka kinesiska bolag negativt och även tillväxtmarknader i stort eftersom Kina där är en nyckelspelare. Samtidigt har länder som Indien, Brasilien och Indonesien starka tillväxtutsikter, vilket gör tillväxtmarknadsfonder till ett potentiellt komplement i en diversifierad portfölj.
Hållbara investeringar
Den hållbara omställningen är en annan utmaning som världen står inför, där stora investeringar krävs. Att investera i hållbara fonder med exempelvis förnybar energi och miljöteknik kan vara en möjlighet. Dessutom känns det kanske mer betydelsefullt än någonsin att investera i en hållbar framtid just nu?
Den globala osäkerheten kräver flexibilitet i sparandet. Trots all osäkerhet kring USA:s politiska framtid är landet fortfarande världens största ekonomi och har en oöverträffad innovationskraft, särskilt inom teknologi och finans. Men att sprida sitt sparande över flera regioner och sektorer minskar risken och ökar möjligheterna för långsiktig tillväxt. Ett regelbundet sparande och en bred portfölj är mer relevant än någonsin.