Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Fira tjänstepensionens dag – 27 september

Passa på att fira tjänstepensionens dag den 27 september. Den är värd att fira med tanke på att tjänstepensionen står för cirka en fjärdedel av totala pensionen för en medelinkomsttagare och ännu mer för en höginkomsttagare.

Tjänstepensionen är den del av din pension som betalas av din arbetsgivare. Eftersom inte alla arbetsgivare erbjuder tjänstepension är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för dig. En tjänstepensionslösning är en värdefull förmån som kan utgöra en stor del av din framtida pension och samtidigt ge ekonomiskt skydd vid långvarig sjukdom samt trygghet för din familj vid dödsfall.

Har du tjänstepension?

Om du jobbar inom staten eller kommunen har du normalt sett tjänstepension. För dig som är privatanställd är det viktigt att först kontrollera om din arbetsplats har kollektivavtal, då det innebär att du vanligtvis har tjänstepension. Om det saknas kollektivavtal kan arbetsgivaren ändå ha valt en flexibel tjänstepensionslösning genom ett pensionsbolag eller förmedlare. Om du är osäker, kontakta din arbetsgivare för att få information.

Kom också ihåg att alltid fråga om tjänstepension när du byter jobb!

Hur viktig är tjänstepensionen?

Utan tjänstepension får du enbart allmän pension från staten, vilket kan leda till en låg pension – ofta runt hälften av din slutlön. Därför är det viktigt att även ha tjänstepension. Förutom pension kan tjänstepensionslösningen ge viktiga ekonomiska skydd om du skulle bli sjuk eller avlida.

Kom ihåg att ju högre lön du har, eller ju yngre du är, desto större del av din totala pension kommer från tjänstepensionen.

Saknar du tjänstepension?

Om du inte har tjänstepension kan det vara klokt att överväga ett privat sparande som motsvarar den kollektivavtalade tjänstepensionen. Det kan vara ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en pensionsförsäkring. En stor fördel med dessa sparformer är att du kan göra avdrag för ditt sparande i deklarationen om du inte har tjänstepension. Avdragsmöjligheten gäller förutsatt att du saknar pensionsrätter i din anställning och har haft inkomst av anställning under beskattningsåret.

Visste du att:

  • ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension.
  • årliga inbetalningar till tjänstepensioner överstiger 200 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär 50 000 kronor per person och år i snitt.
  • det totala värdet av tjänstepensioner överstiger 4 100 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär två tredjedelar av Sveriges BNP (ca 6 200 miljarder kronor).

Pensionstips

  • Få koll på din pension genom att logga in på minPension.se
  • Se över de val du gjort inom tjänstepensionen beträffande placering och efterlevandeskydd. 
  • Spara privat till pension i ISK eller i en kapitalförsäkring skattefritt upp till 150 000 kronor från och med nästa år, förutsatt att regeringens budget antas.
    Läs mer: Sänkt skatt på sparande i ISK
  • Överväg löneväxling. Om du tjänar mer än 51 300 kronor i månaden (2024) kan du omvandla en del av din lön till framtida pension.
    Här kan du läsa mer om löneväxling
  • Flytta din tjänstepension. Om du haft flera arbetsgivare kan du ofta samla din tjänstepension till ett ställe för att få en bättre överblick.
    Hitta, flytta och samla din pension 
Mathias Böös
Market and Competitive Insights Manager

Mathias Böös

Market and Competitive Insights Manager

Mathias Böös