Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Experten: ”tror på mjuklandning men räkna med svaga börsdagar”

Mediahösten domineras (i alla fall i mina ögon) av två skeenden – det amerikanska valet och de tragiska geopolitiska konflikterna, i mellanöstern och Ukrainakriget. Men för oss med ett extra öga (eller två!) på vad som händer i ekonomin och på börserna finns det andra viktiga händelser att hålla ögonen på: i dagarna har fokus varit på USA:s centralbank Fed och deras styrränta.

Och i förra veckan kom beskedet. Den kanske mest efterlängtade, hårdbevakade och samtidigt förväntade räntesänkningen där USA:s centralbank Federal reserve (Fed) sänkte sin styrränta med en halv procentenhet. I och för sig var nog storleken en överraskning för vissa, men även om sänkningen var lite av en milstolpe visar de ganska små marknadsreaktionerna att placerarna är ganska lugna kring detta. Som vi vet har ju också centralbanken i Euro-området, ECB, och vår egen Riksbank redan börjat plocka ner sina höga styrräntor och fler sänkningar på bred front väntar.

Här kan man bli lite som åsnan mellan hötapparna. Vilket av dessa skeenden kommer påverka börsutvecklingen under hösten mest? Valet? Krigen? Räntesänkningarna? Mitt svar är inget.

Jovisst, de kan påverka börshumöret under en dag eller två, men den som vill veta börsriktningen på några månaders sikt ska nog lyfta på andra stenar för att hitta svaret.

Nu undrar du säkert om jag blivit knasig (kanske lite weird för att koppla till valdebatten). Låt mig förklara. Alla sakerna härovan innehåller såklart olika typer av risker, som om de blir verklighet kan få stor effekt. Men. Politiska val får sällan stor effekt på tillväxten eller räntorna på sikt. Särskilt inte denna gång när de stora underskotten i USA (i sig en långsiktig risk) begränsar handlingsutrymmet för kommande president och administration. De geopolitiska konflikterna är ju hemska och kan i värsta fall eskalera och utvecklas till mer storskaliga krig. Men om det inte sker blir, måhända lite cyniskt, de långsiktiga effekterna på världsekonomin begränsade. Räntesänkningarna är viktiga för att stötta tillväxten, men de är redan intecknade, eller diskonterade som vi säger på marknaden. Alla räknar med att de kommer, då spelar det inte så stor roll exakt hur den vägen ser ut framöver.

Mjuklandning eller recession? 

Nej, ”alla” placerare jag pratar med talar om utvecklingen för konjunkturen i USA. Du har kanske sett debatten: kommer det en inbromsning i amerikansk ekonomi och hur stor blir den i så fall? Tillväxten har överraskat positivt en lägre tid men nu har ekonomin börjat bromsa in. Då blir frågan hur jobbigt det blir, hur mycket tillväxten faller. En hel del saker, inte minst historiken, talar för en rejäl inbromsning - en lågkonjunktur eller recession. Benämningarna är inte helt glasklara, men det handlar bland annat om tydligt ökad arbetslöshet och en vanlig definition är fallande BNP minst två kvartal i rad.

Andra, däribland vi, räknar med en mjuklandning vilket kan beskrivas som att ekonomin saktar in (arbetslösheten ökar en del) men inte värre än att det blir fortsatt tillväxt, om än svag. I våra beräkningar tror vi att tillväxten i USA går från runt 2,55 i år till 1,5% nästa år.

Det här spelar stor roll. En recession skulle innebära att vi måste skruva ner vinstprognoserna för många börsbolag, vilket i sin tur motiverar en lägre värdering – alltså klart lägre börskurser. En mjuklandning kan också påverka vinsterna negativt, men i mycket mindre omfattning och placerarna kan tänkas ”blicka förbi” ett par lite svagare kvartal och fokusera på att tillväxten ganska snart kommer tillbaka. Börsen är ju trots allt framåtblickande.

Köpläge på börsen?

Så om man som vi tror på mjuklandning så är det väl bara att köpa aktier nu då? Ja, kanske men inte nödvändigtvis. Problemet är att inledningsvis kan en mjuklandning och en recession se väldigt lika ut. I bägge fallen handlar det om att ekonomin börjar försvagas. Den stora skillnaden uppstår efter kanske ett par kvartal då försvagningen i en mjuklandning stannar upp medan den i recessionen fortsätter. Där är vi inte än. Kommande månader kommer vi troligen att få ekonomisk statistik som pekar på att inbromsningen i USA fortsätter. Då måste placerarna överväga om risken för en recession faktiskt ökat, vilket kan skapa börsoro.

Jag tror alltså att amerikansk ekonomisk statistik under kommande månader blir den faktor som tydligast avgör börsriktningen för kommande kvartal. Nya perioder med oro och svaga börsdagar får vi nog räkna med. Särskilt som de andra orosmolnen tidvis kan förmörka börshimlen. Men om vi får rätt i prognosen om mjuklandning så borde börsen kunna börja sträva uppåt igen, i alla fall längre fram. Utgången vet vi inte, men att det blir en spännande börshöst kan vi räkna med. Och jag som är långsiktig (och optimist i grunden) tänker att det kommer uppstå möjligheter till bra köp under hösten. Vilka det kan tänkas bli, det återkommer vi om.

Investeringar innebär en risk. 

Bild på Johan Hagbarth, placeringsstrateg
Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth

Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth