Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Bostadskarusellen 2024 – vart tar bostadspriserna vägen?

Américo Fernández: "Riksbanken förväntas inleda räntesänkningar under senvåren och fortsätta under hösten, för att avsluta året runt 3 procent."

Nytt år och nya ekonomiska vindar väntar, men en sak är sig lik. Bostads­marknaden fortsätter att vara den hetaste ekonomi­frågan och diskuteras flitigt runt middags­borden. Vad ligger i korten för bostads­året 2024? Är botten nådd? Väntas bostads­karusellen återigen ta fart? 

Det har varit ett par händelserika år på svensk bostads­marknad. Karusellen tog fart redan under pandemin, då bostads­priserna steg kraftigt med låga räntor och distans­arbete som drivande faktorer. Fantastiska nyheter för alla som ägde sitt boende och mindre glädjande för första­gångsköpare som försökte ta sig in på en allt dyrare marknad. Men plötsligt hände något.  

Inflationen gjorde comeback, efter ett decennium av knappt några pris­ökningar värda namnet. I takt med att inflationen seglade upp på de högsta nivåerna som uppmätts sedan 1990-talskrisen väcktes även räntan till liv. Resultatet har nog inte undgått någon.

Ett oväntat lugn på bostadsmarknaden under 2023

Med start i april 2022 och efterföljande 18 månader genomförde Riksbanken höjning efter höjning av styrräntan, som gick från 0 till 4 procent. Utvecklingen pressade upp bolåne­räntorna och hushållens ränte­kostnader samtidigt som deras skuld­aptit dämpades till rekordlåga nivåer. Bostads­marknaden bromsade in kraftigt och föll runt 15 procent, från toppen, under resten av 2022.

Det mesta pekade vid inledningen av 2023 mot att bostads­priserna skulle fortsätta ner när hushållen stod inför urgröpta plånböcker, rekordhöga matpriser och fler ränte­höjningar. I stället infann sig ett lugn på bostads­marknaden. Det blev ett år där bostads­priserna mestadels rörde sig sidledes. Köpare och säljare stod långt ifrån varandra, vilket ledde till att omsättningen sjönk och många bostads­affärer sköts på framtiden.

Väntar ett bostadsrally i takt med att räntesänkningarna tar fart?

Under 2024 finns det däremot gott om ljusglimtar att se fram emot. Inflationen faller och väntas fortsätta falla under året, vilket kommer vända hushållens köpkraft till plus igen efter två förlorade år. Samtidigt väntas Riksbanken inleda ränte­sänkningar under senvåren och fortsätta under hösten, för att avsluta året runt 3 procent.

Utsikt över vinterlandskap innifrån ett ombonat rum.
Américo Fernández: "För hushåll med rörliga bolåneräntor kan räntekostnaderna sjunka med flera tusenlappar."

För hushåll med rörliga bolåneräntor kan ränte­kostnaderna sjunka med flera tusenlappar. Samman­taget är det goda nyheter för hushållen och deras plånböcker, men det kommer inte synas i privat­ekonomin förrän under andra halvåret. För även om man har rörlig bolåne­ränta så är dessa i regel bundna i tre månader. Effekten av Riksbankens ränte­sänkningar kommer alltså med ett par månaders fördröjning.

Därtill är hushållen mycket mer optimistiska kring bostads­priserna under 2024 än vad de var i fjol. Närmare 40 procent av svenskarna tror att bostads­priserna kommer att stiga det närmaste året och när det kommer till prisprognoser bör man inte underskatta den psykologiska effekten. Om du tror att bostads­priserna kommer stiga så är du också mer benägen att buda lite mer på ett objekt, i tron att du ändå kommer få tillbaka din investering.

Knappast något rally, men en skjuts uppåt

Sammantaget talar alltså mycket för att bostads­priserna kan få en skjuts upp under 2024. Närmast, under våren, finns dock fortfarande anledning att tro på en dämpad efterfrågan och fortsatt sidledes rörelse, eftersom omsättningen är låg och utbudet stort samtidigt som hushållen fortsatt har en ansträngd privatekonomi.

Ett rally ligger alltså inte i korten, däremot kan man förvänta sig att bostads­karusellen försiktigt börjar ta fart igen under andra halvåret 2024.

Américo Fernández
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández


Upp Upp