Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Bli vän med börsnedgångarna!

”Det är svårt att sia, speciellt om framtiden” är en allmän visdom de flesta kan skriva under på. Allt från väder till börsriktning och utgång i politiska val kan gäcka även de bästa prognoser. Men ofta är det heller inte helt enkelt att i efterhand förklara ett skeende. Varför skedde just det här, just då? Jag var med redan då New York-börsen kraschade på den ”svarta måndagen” 1987 – utan någon tydlig utlösande faktor som förklarade dramatiken.

Investeringar innebär en risk.

Den senaste tidens börsuppgång har dock en tydlig startpunkt. När USA:s centralbank Fed i slutet av oktober i fjol signalerade att räntehöjningarna var över drog placerarna en lättnadens suck och en uppgång (som nu varat i över sju månader och gett avkastningar på över 30 procent på många håll) tog fart. Men minnet är ju kort, månaderna före var riktigt sura på börserna. På stockholmsbörsen raderades hela uppgången på runt 20 procent under årets första halva, för att ta ett exempel.

Börserna svänger. Det är en naturlig del av skeendet och något man ska förvänta sig.

Och det är just detta som är min poäng. Börserna svänger. Det är en naturlig del av skeendet och något man ska förvänta sig. Ibland går det ner. Faktum är, om vi tittar på de senaste 3–4 decennierna, att vi får 1–2 nedgångar på minst 5 procent per år. Och det sker även när den generella trenden är positiv. Det känns naturligtvis jobbigt när ens surt förvärvade sparpengar minskar i värde. Då kan det vara bra att veta att de flesta nedgångarna blir på 5–10 procent, sedan vänder det upp. Det är mest att se som en andhämtningspaus. Ofta är huvudförklaringen helt enkelt att det gått upp lite för mycket, lite för snabbt. Någon eller några månader senare är fallet ofta utraderat.

Ibland finns någon negativ nyhet av den digniteten att trenden kan ifrågasättas. Då kan vi få se nedgångar på 10–20 procent vilket kanske händer vartannat år. Ofta avbryts de nedgångarna av att den positiva underliggande utvecklingen kan bekräftas, och vi kan blåsa faran över. Även i de fallen går det ofta relativt fort för börsen att återhämta sig. Men då och då sker faktiskt något som har kapacitet att bryta även den underliggande trenden (en finanskris som 2007–2009, en IT-bubbla som vid millennieskiftet). Då kan fallen bli stora, inte sällan en halvering av värdet, och det kan ta flera år innan kurserna återhämtat sig. Det är ett av skälen till att vi i branschen talar om värdet av att vara långsiktig, och att kunna tåla förluster. Den som kan härda ut och hålla kvar i några år brukar ändå få en god avkastning över tid. 

Så vad är budskapet? Räkna med att det kan komma nedgångar. När det gått ner 5–10 procent vänder det oftast upp, så dessa nedgångar är normalt att betrakta som välkomna köplägen. Var dock beredd på att de kan bli ännu jobbigare och ta ännu längre tid – men för den långsiktige som tål resan är de mödan värd.

Så se börsnedgångar lite som sommarregn. Jovisst, man blir lite blöt – men det blir desto bättre därefter. Och apropå sommarregn, låt oss hoppas att ett annat gammalt uttryck inte får rätt, det som säger att ”den svenska sommaren är den bästa dagen på hela året”.

Glad sommar! Ekonomibloggen tar nu semester och återkommer i augusti.

Johan Hagbarth
Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth

Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth


Aktier och värdepapper

Att investera i aktier eller andra värdepapper är ett bra sätt att ge dina pengar en chans att växa till något större. Med våra experters analyser i ryggen är det lätt att ta välgrundade investeringsbeslut.