Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Att hitta oslipade diamanter bland de svenska småbolagen

Funderar du ibland över diversifieringen i din aktieportfölj eller ditt fondsparande? Är det bara en viss typ av bolag, branscher eller världsdelar som är representerade? Här berättar jag mer om möjliga fördelar att ha svenska småbolag i investeringskorgen och även vad jag brukar titta efter när jag ska värdera aktier i segmentet. Att investera i svenska småbolag innebär en möjlighet att sprida riskerna i en portfölj och kan även ge möjlighet till en god avkastning. Enligt Svenskt Näringsliv skapas fyra av fem nya jobb hos små- och medelstora företag, vilket understryker vilken betydelse de har för ekonomin i stort. Genom att investera i svenska småbolag bidrar du därmed även till innovation och samhällstillväxt i Sverige.

Vad är småbolag?

Men vad är ett småbolag när man talar om investeringar? Självklart är den lokala affären som säljer bröd på hörnet där du bor också ett småbolag, men inom investeringar på börsen talar man om betydligt större bolag. De flesta fonderna som enbart investerar i småbolag i Sverige använder samma jämförelseindex, Carnegie Småbolag Sverige, som utgångspunkt när man letar bolag och aktier att investera i. Idag är det ungefär 300 bolag som betecknas som småbolag och som är noterade på Stockholmsbörsen. De största småbolagen där har ett börsvärde på ungefär 90 miljarder kronor. Utöver bolagen som finns på Stockholmsbörsen så finns det även andra småbolag som handlas på andra börser och marknadsplatser i Sverige.  

Varför småbolag gett en god avkastning historiskt?

Några förklaringar till varför småbolag har gett en god avkastning under längre perioder är till exempel:

  • Tillväxt; småbolag växer från en lägre utgångsnivå och kan därmed växa relativt snabbare
  • Nisch; en stark position i en liten nisch kan leda till mindre konkurrens och högre önsamhet
  • Innovation; nya innovationer i mindre bolag kan få stort genomslag på hela bolaget

Andra orsaker till att det går att hitta oslipade diamanter bland småbolag är att dessa bolag ofta bevakas i mindre utsträckning av analytiker och institutionella investerare, vilket kan leda till en prissättning som undervärderar ett bolags egenskaper. Sedan finns alltid möjligheten att det blir ett bud på hela bolaget, men detta ska snarare ses som en bonus och inte som en strategi i hur man ska investera.

Utmaningar och möjligheter för småbolag

Något som jag gärna letar efter vid investeringar i småbolag är skalbarhet. Med skalbarhet menar jag ett bolag som kan öka försäljningen snabbare än vad kostnaderna ökar. Om försäljningen växer med 5 procent så ska helst vinsten växa 7 till 10 procent och vinst per aktie ska även vara ännu högre.  

Perioden efter pandemin hade många småbolag svårt med skalbarhet på grund av två orsaker, ökad inflation och höjda räntor. Med ökad inflationen gick kostnader för produkter och tjänster upp. Bolag som inte hade en stark position i marknaden kunde inte kompensera sina kostnadsökningar genom att höja sina priser i samma takt. Utöver inflationen så hade många småbolag ökat sin skuldsättning de senaste åren och när räntorna började stiga ökade kostnaderna. Effekten av högre inflation och högre räntor gjorde att många småbolag fick en negativ skalbarhet. Denna situation, tillsammans med en oro bland investerare, gjorde att fler sökte sig till större och mer likvida aktier vilket gjorde att värderingen på mindre bolag gick ner.

Hur ser framtiden ut?

Nu har centralbankerna runt om i världen börjat sänka räntorna och inflationen har kommit ner till en mer normal och förhoppningsvis stabil nivå. Om småbolagen lyckas med att få positiv skalbarhet igen så kommer vinsterna för småbolag återigen att växa snabbare än för stora bolag, vilket inte skett de senaste åren.  

Att investera i småbolag kan ge möjligheter. Precis som med alla investeringar handlar det om att balansera risk och avkastning, men min uppfattning är att småbolag borde ha en plats som en del i ett långsiktigt sparande.

Se vårt utbud av småbolagsfonder

Investeringar innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde på grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Mer information t.ex. faktablad, informationsbroschyr och prospekt finns i vår fondlista.

Jimmy Bengtsson
Förvaltare av SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk

Jimmy Bengtsson

Förvaltare av SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk

Jimmy Bengtsson