Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Regeringens höstbudget – klirr i kassan eller?

Ett skrivblock, penna och kaffekopp på ett träbord sett uppifrån.
"...de flesta får något, men inte tillräckligt för att helt täcka de ökade kostnaderna som uppkommit under 2023" menar Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB.

Varför man ska bry sig om den nådiga lunta som vår finansminister lägger på riksdagens bord? Jo för att det som står där påverkar din och min privatekonomi. Susanne Eliasson sammanställer de viktigaste förändringarna för nästa år. 

I onsdags, den 20 september, kunde vi se finansminister Elisabeth Svantesson promenera till Riksdagen med 2024 års budgetproposition. För den som är politiskt intresserad är det årets stora händelse, vilket det också borde vara för varje person som lever i Sverige.

Nu undrar du säkert varför man ska bry sig om denna nådiga lunta som vår finansminister lägger på riksdagens bord? Jo för att det som står där påverkar din och min privatekonomi!

Omfördelning från hög- till medel­inkomst­tagare

Det är inte en stor plånboks­budget som regeringen har lagt på riksdagens bord. De åtgärder som presenteras är av bredare karaktär och riktas främst till medel­inkomst­tagare med en tydlig omfördelning från hushåll med högre inkomster. Regeringen vill inte spä på inflationen men ändå hjälpa pressade hushåll. 

Slutsatsen är att de flesta får något, men inte tillräckligt för att helt täcka de ökade kostnaderna som uppkommit under 2023. Alla bör därför ställa in sig på att parera sina ökade kostnader med eget sparande och tydliga privat­ekonomiska omprioriteringar.

Hur mycket extra får du?

Så vilka är då de föreslagna åtgärder som ska hjälpa till att fylla tomrummet i våra plånböcker? Med andra ord; ”What’s in it för me”?

Här kommer en kort sammanställning av de viktigaste förändringarna för nästa år:

  • Sänkt skatt för den som arbetar genom ett förstärkt jobbskatte­avdrag. För den med en månads­inkomst på 35 000 kronor innebär den förändringen cirka 200 kronor mer i månaden. Tillsammans med den årliga inflations­uppräkningen av grundavdrag och jobbskatte­avdrag blir den totala effekten 400 kronor lägre skatt per månad. 
  • Slopad uppräkning av skiktgränsen 2024. Skiktgränsen kommer alltså att ligga kvar på samma nivå som i år d.v.s. 598 500 kronor. Det innebär att den så kallade brytpunkten 2024, den inkomst som man kan tjäna utan att behöva betala statlig inkomstskatt, går vid 615 300 kronor, eller en månadsinkomst på 51 275 kronor för en löntagare. 
  • Sänkt skatt för pensionärer. Skatten sänks genom att höja det förhöjda grund­avdraget. För en pensionär med 25 000 kronor i månatlig pensions­inkomst innebär det cirka 100 kronor mer i månaden efter skatt. Med den årliga uppräkningen av grundavdrag och förhöjt grundavdrag blir den totala effekten 300 kronor lägre skatt i månaden.
  • Sänkt skatt på drivmedel med 1,64 kronor per liter bensin inklusive moms och 0,43 kronor per liter diesel.
  • Ett tillfälligt höjt tak för ROT-avdrag införs 2024. Idag kan du få ROT-avdrag på maximalt 50 000 kronor. Nästa år höjer man detta tillfälligt till 75 000 kronor. Det gemensamma maxtaket för ROT och RUT på 75 000 kronor tas också bort och separeras. I stället gäller maxtaket för respektive avdrag var för sig. Då taket för RUT-avdraget är 75 000 kronor innebär det att man sammanlagt kan få avdrag för ROT och RUT på 150 000 kronor, under förutsättning att man har skatt att utnyttja det emot. Förslaget föreslås träda i kraft 1 juli 2024 och gäller för helåret 2024.
  • Övriga förändringar 2024 är sänkt ­skatt på plastpåsar från 3 kronor till 50 öre per påse, skatten på snus sänks med 3 kronor per dosa medan skatten för bl.a. cigaretter ökar med ca 4 kronor per paket. Därtill förlängs det tillfälliga tilläggs­bidraget till barnfamiljer med bostads­bidrag till och med den sista juni 2024. 

Japp! Nu har du koll! Kanske inte så mycket klirr i kassan jämfört med hur mycket kostnaderna stigit, men alltid något till de flesta.