Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Undvik rollen som försökskanin i ränteexperimentet – räkna på räntan

dekorativ bild

Hösten närmar sig med stora steg och sommarens ledighet börjar för de flesta av oss att blekna. Ett tydligt tecken på att hösten är på intågande är en ökad aktivitet på bostadsmarknaden efter sommarens stiltje. Det ser ut som att vi har en spännande bostadshöst framför oss med ett rekordstort utbud samtidigt som ytterligare höjningar av styrräntan ligger i korten. Efter en avvaktande vår finns det ett uppdämt behov av att flytta, men glöm inte bort att se över räntekostnaderna!

Räntorna har stigit kraftigt den senaste tiden

I januari 2022 låg genomsnittsräntan på nya bolån på 1,41 procent. Idag ligger samma ränta på 4,49 procent. För samma lån betalar vi alltså idag i snitt mer än tre gånger så mycket som vi gjorde för ett och ett halvt år sedan. För ett genomsnittligt lån på 2,8 miljoner innebär det totalt 64 000 kronor i extra räntekostnader. Det motsvarar 3 400 kronor mer i månaden.

Det har dessutom gått fort vilket gjort att många varit oförberedda på det här ”ränteexperimentet”. Med åtminstone en styrräntehöjning till i sikte under hösten bör vi ställa in oss på att bolåneräntorna också kommer bli ännu lite högre. Något att ha i åtanke när det är dags att sätta en budget inför ditt bostadsköp!

Många baserar sin bostadsbudget på vad man får låna från banken och hur stor kontantinsats man lyckats spara ihop. Men det är minst lika viktigt att fundera på vad du faktiskt är villig att betala för ditt lån. Hur mycket kan du avvara av din inkomst varje månad? Och har du råd även om räntorna stiger ytterligare? Jag kan varmt rekommendera att räkna på räntan och ta en extra funderare innan du lägger ett bud.

Spara skillnaden mellan dagens räntekostnader och vad de riskerar stiga till

När du hör av dig till banken för att ta ett bolån kanske du blir erbjuden en ränta på 4,5 procent, men banken räknar med att du ska klara en ränta på så mycket som 7 procent. Precis som banken behöver du också räkna på att du får ihop ekonomin på en sådan räntenivå, även om det inte är det du betalar just nu. Per varje lånad miljon innebär det i det här fallet ytterligare 25 000 kronor per år i räntekostnader, eller strax över 2 000 kronor i månaden. Är du fortfarande villig att ta det där lånet?  

Om svaret är ja kan det vara bra att spara mellanskillnaden för att bygga upp en räntebuffert, utöver den buffert du har för oförutsedda utgifter. Om det värsta händer har du redan vant dig vid att avvara den delen av lönen, och dessutom har du extrapengar för månader när det blir knapert. Om räntan inte stiger så mycket har du sparat pengar som du kan använda till något annat.

Som sagt, en spännande bostadshöst står för dörren och frågan är om priserna kommer att stiga till följd av ett ökat behov av att göra en bostadsaffär, eller sjunka med anledning av högre räntor. Oavsett vilket är det bra att du är förberedd genom att räkna på räntan och sätta en väl genomtänkt budget för ditt köp så att du inte rycks med i en budgivning eller får problem vid stigande räntor. Då slipper du också vara en oförberedd försökskanin i det pågående ränteexperimentet. Och du, lycka till med bostadsköpet!

Amie Berglund
Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund