Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Kanske den tråkigaste klappen – men en som håller i längden

Elisabet Jamal Bergström: "Ett sparande på 400 kronor under 15 års tid, med en förväntad avkastning på fem procent per år, blir exempelvis 108 000 kronor."

Julen står för dörren. Förväntan på klappar, mat och mys är hög. Det kan medföra en viss nivå av stress för alla som är engagerade i att fixa för att möta förväntningarna – jag har själv redan börjat känna av den. Men belöningen kanske kommer på julaftons­kväll då vi får se det där gnistrandet i barnens ögon, när de får den där saken som de så länge suktat efter, eller när vi känner att vi fått rå om dem vi håller kära.

Jag tänkte i det här blogg­inlägget prata om en klapp som inte kommer leda till varken gnistrande ögon, lyckorop från glada barn eller några varma känslor – inte just den här julen i alla fall … Men förhoppningsvis några år längre fram.

Ju tidigare vi börjar spara desto mer tid får sparandet på sig att växa

13 procent av svenskarnas sparande är sparande till barn, enligt Prosperas Fondsparar­undersökning från 2022. Och ju tidigare vi startar ett sparande, desto längre tid ges det att växa. Förhoppningen hos de flesta som barnsparar är att det ska kunna räcka till ett körkort, att studera på annan ort, eller kanske till och med som kontant­insats till en lägenhet.

Elisabet Jamal Bergström: "Så om du går och klurar på en klapp – överväg en tråkig, skriven på papp. För en dag kan det kan bli mera värd, för den lilla människa som du håller kär (Ja, jag vet att det var ett riktigt nödrim)."

Ett sparande på 400 kronor under 15 års tid, med en förväntad avkastning på fem procent per år, blir exempelvis 108 000 kronor. Om vi föreställer oss att tomten en dag skulle komma med den granna summan till en 20-åring tror jag nog att det skulle kunna bli en del gnistrande i ögonen, även om det ligger långt fram i tiden.

Hållbart sparande är populärt

Något som vi har märkt bland våra kunder som valt att spara till barn och barnbarn är att de i högre utsträckning väljer ett hållbart sparande. En undersökning som mina kollegor här på SEB gjorde tillsammans med Demoskop tidigare i år visar exempelvis att 64 procent av de som barnsparar tycker att det är viktigt att sparandet har hållbarhet som mål. Man kan ju anta att vi, likväl som vi vill ge våra älskade barn och barnbarn en bra start i livet, vill att de ska kunna bygga sin framtid i en bra värld, där luften är ren. För det är viktigt att tänka på vad vi i investerar i, och vad vi investerar för.

Jag ägnar mitt yrkesliv åt att verka för hållbara investeringar. Det gläder mig att se att de som sparar för framtida generationer allt oftare väljer att göra det i hållbara alternativ. Vi går mot en framtid då vi kommer att behöva hantera stora utmaningar – men också mot en framtid där vi skapar lösningar för att tackla dem.

Att investera i bolag som direkt verkar för lösningar som kan stötta specifika hållbarhetsmål är möjligt genom att investera i fonder som har just hållbarhet som mål, så kallade artikel 9-fonder. I dessa fonder kan vi exempelvis hitta bolag som tar fram världens mest miljö­vänliga gödsel, som utvecklar strukturer för en fossilfri fordons­flotta eller som är ledande i att erbjuda jämställda arbets­platser. Det finns så många lösningar där ute – och nu även alla förutsättningar att investera i dem.

Investeringar i finansiella instrument innebär en risk.

Elisabet Jamal Bergström
vice VD och Hållbarhetschef på SEB Investment Management

Elisabet Jamal Bergström

vice VD och Hållbarhetschef på SEB Investment Management

Elisabet Jamal Bergström