Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Din guide i pensionsdjungeln

Har du koll på din pension och vad du kan göra för att maximera den? Eller tänker du precis som många andra på pensionen som något avlägset, en djungel att navigera i och något som du ska ta tag i senare – ett ”senare” som aldrig riktigt blir av? Om du tillhör de sistnämnda hoppas jag att du läser vidare. Då lovar jag försöka ge dig en värdefull guidning genom pensionsdjungeln.

Kanske har du, som de allra flesta, ditt pensionssparande utspritt hos olika bolag? Det är inte konstigt att det blir så, eftersom det är våra arbetsgivare som bestämmer var vår tjänstepension ska startas. Idag byter vi arbetsgivare betydligt oftare än tidigare vilket också bidrar till att vi samlar på oss en hel del tjänstepensioner, på olika ställen. 

Så hur tar du kontroll över din pension? Ett första steg är att samla den. Det ger både en bättre överblick och bättre förutsättningar att få din pension att växa genom placeringar, lägre avgifter och möjlighet till rådgivning. Dessutom blir det smidigare den dagen du uppnår pensionsålder och pensionen ska betalas ut. 

Ojämlika pensioner gror i familjebildningsfasen 

Allt som gör att vi får en lägre livsinkomst påverkar vår framtida pension negativt och allt som ökar vår livsinkomst påverkar positivt. Därför är det så viktigt att, i olika faser av livet, göra medvetna val om till exempel arbetsmönster, heltids- eller deltidsarbete och hur länge vi jobbar. Och av alla faser finns en som sticker ut lite extra: Familjebildningsfasen. Här läggs ofta grunden till stora skillnader.

Vi ser att den förälder som tar ut mest föräldrapenning även vabbar och arbetar deltid i större utsträckning. Det har negativ effekt på inkomst, lön och karriär – och i förlängningen på pensionen. Ojämlika livsinkomster och ojämn fördelning av arbete i hemmet ger helt enkelt ojämlika pensioner – och tyvärr går du som kvinna förlorande ur ekvationen, med i snitt 30 procent lägre pension.   

Nu kanske du tänker ”men jag har redan arbetat deltid, är det kört för mig då?”. Nej, självklart inte! Det bästa med pensionen är att det finns massor vi kan göra för att påverka den. Och det första steget är att skapa koll och kontroll. Se även över ditt privata pensionssparande så det är baserat på dina förutsättningar, mål och framtidsdrömmar. Och glöm inte bort att kompensera för deltidsarbetet. 

Med det sagt så är det med dagens förändringstakt 100 år kvar tills vi uppnår ett jämställt Pensionssverige, vilket betyder att varken du, jag eller våra barn kommer att få uppleva det.

Just det får mig att tänka på min femåriga dotter som kom hem från förskolan en dag, glad över att de hade arbetat med FN:s globala mål för hållbarhet. Morgonen efter, vid lämning, tog hon min hand och sprang stolt fram till trädet de skapat, med en symbol för varje mål. Hon pekade på mål nummer fem – jämställdhet – tittade på mig och sa: 

– Mamma det ska ju inte spela någon roll vem man är, det ska spela roll vad man gör.   

Jag har tänkt på hennes ord varje dag sedan dess. Och kanske är du förälder och önskar, precis som jag, att barn ska få samma möjligheter här i livet? 

Ta kontroll och var en förebild

Min uppmaning till dig är att börja med dig själv – ta kontroll över din ekonomi och pension och var på så sätt ett föredöme. Om du tycker att det är svårt med pension så finns fantastiska rådgivare som, tro det eller ej, faktiskt tycker att pension är roligt. Och genom att inkludera våra barn och ungdomar i ekonomiska diskussioner och beslut är jag övertygad om att vi kan göra skillnad och ge kommande generationer bättre förutsättningar att bli mer ekonomiskt jämställda. På så sätt tar vi vårt ansvar. 

Samla din pension

 

Elin Nordlander
Pensions- och jämställdhetsexpert

Elin Nordlander

Pensions- och jämställdhetsexpert

Elin Nordlander