Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så påverkar rapporterna dina investeringar

Om du är intresserad av aktier har du säkert noterat att rapportsäsongen är igång. Men vad betyder det, och hur påverkar den dina placeringar?

Till att börja med; det som händer nu är att företagen redovisar sina resultat för fjolårets fjärde kvartal, och därmed för helåret. Ofta ger de också någon form av prognos för framtiden i form av alltifrån exakta siffror till mer svepande formuleringar. Det finns intressant information i båda delarna, rapporten för det gångna kvartalet ger en bild av hur det går, vi kan få våra prognoser bekräftade och se om trender håller i sig. Utsikterna är av lätt insedda skäl kanske ännu intressantare, det är ju det som händer i bolagen framöver som avgör vart aktiekursen tar vägen.

Innan vi dyker ner i den faktiska rapportfloden tittar vi lite på var vi kommer ifrån. Pandemi-dramatiken har skapat stora svängningar i vinsterna. Förrförra året föll de aggregerade vinsterna för världens börsbolag med ungefär 20 %, även om vi ännu inte sett alla rapporter för förra årets sista kvartal lär utfallet bli vinstökningar på bortåt 50%. Ett av de bästa åren på mycket länge alltså.

Bakom detta ligger dels det faktum att ekonomin var i stark ekonomisk återhämtning (alla pandemiobehagligheter till trots), dels att företagen visat sig vara oväntat skickliga på att anpassa sig efter läget, bland annat genom att vara framgångsrika i sin kostnadsjakt men också att man under hösten kunnat höja sina priser.

Faktum är att bolagen som grupp lyckats överträffa analytikernas förväntningar hela sex kvartal i rad. Vi har fått in knappt hälften av rapporterna för fjärde kvartalet. Bland de stora digitala drakarna har dramatiken varit stor. Meta (före detta Facebook) kom i veckan med en rapport åt det svagare hållet där man pekar på ökad konkurrens som hämmar tillväxten. Börsreaktionen blev brutal, kursen föll på en dag med 25% vilket minskade börsvärdet med hisnande 230 miljarder. På torsdagskvällen kom dock en stark rapport från Amazon, aktien steg i efterhandeln (börsen var stängd) med 15%. Meta-rapporten sände börserna ner i källaren, men efter Amazon pekar mungiporna åter upp. Även de övriga digitala dominanterna har visat lite blandade resultat, Microsoft och Alphabet (Google) var starka medan Netflix levererade en besvikelse.

Den stora bilden i övrigt är att företagen fortsätter att presentera ganska starka rapporter. Överraskningarna är överlag på den positiva sidan, men inte riktigt lika övertygande som tidigare. Vi ser heller ännu inte att analytikerna, som tidigare gånger, justerar upp sina vinstprognoser – sannolikt då man vill avvakta och se vad som händer efter den dramatiska inledningen på det här året.

Vad ska vi då tro om framtiden? Den genomsnittliga prognosen är att de globala börsbolagen ökar vinsterna med 5-8 % för detta och nästa år. Våra prognoser för vår hemmamarknad pekar mot en vinsttillväxt på 10 % i Norden och över 15% i Sverige för i år.

Håller prognoserna lär det ge stöd till börserna och, om inte räntorna stiger alltför mycket, bör kurserna kunna vända upp från dagens nivåer. Om sedan bolagen fortsätter överraska positivt kan börsåret bli ganska bra – men lägre tillväxttakt och stigande räntor manar ändå till försiktighet och realistiska förväntningar.


Relaterat inlägg: Underskatta inte aktieutdelningen! | SEB

Foto: Johan Hagbarth
Placeringsstrateg

Johan Hagbarth

Placeringsstrateg

Johan Hagbarth