Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Rallyt är över för den här gången – dags för ny färdriktning

Man och kvinna framför ett hus

Ingen har väl undgått rubrikerna i nyhetsflödet om stigande bolåneräntor och att bostadspriserna, som verkade kunna stå emot allt, nu faktiskt gett vika och bytt riktning. Var och varannan dag kan vi läsa om ekonomiska experter som siar om hur mycket bostadspriserna kommer gå ner närmaste året, och hur höga bolåneräntorna kan väntas bli. Helt klart ett ämne som engagerar och konstigt vore det väl annars med tanke på att det är få andra saker vi lägger så mycket pengar på.

Hur hamnade vi här? Efter så många år av stigande bostadspriser kanske många känner sig tagna på sängen när det plötsligt går i andra riktningen. För att få svar på den frågan behöver vi först titta i backspegeln. Så sent som i höstas skrev vi här på bloggen om att bostadsmarknaden förväntades fortsätta vara stark, om än i något lugnare takt än vi sett under de två senaste åren. Sedan dess har stigande fraktkostnader och skyhöga elpriser under vintern fått inflationen att börja klättra och därmed kom också signaler om att styrräntan kunde komma att höjas för att få bukt med inflationen. Detta fick bolåneräntorna att stiga från rekordlåga nivåer till vad som historiskt egentligen fortfarande är billiga räntor. Inflationen späddes på ytterligare av Rysslands invasion av Ukraina som på det ekonomiska planet bidrog till bland annat höga livsmedelspriser och rekordhöga drivmedelspriser. Tillsammans innebär alla dessa faktorer att det blivit dyrare för svenska hushållen att leva och lönen ska räcka till mer i slutet av varje månad.

Annat var det under pandemin. Då handlade det snarare om att vi inte kunde konsumera det vi ville utan vi hade snarare pengar över i slutet på månaden, eftersom vi på grund av restriktioner mest gick hemma. Pengar som många byggde upp ett sparande med eller valde att lägga på att renovera eller köpa nytt, gärna större boende, för att få plats med hemmakontoret. Med tron om att göra en bostadskarriär var det lätt att gräva ännu lite längre ner i plånboken. Man skulle ju få tillbaka pengarna och det var ju ändå så billigt att låna. Nu är läget ett helt annat. Alla möjliga saker blir dyrare, och när man står där och räknar pengarna prioriterar troligtvis de flesta att ha mat på bordet och kunna skjutsa barnen till fritidsaktiviteter framför att lägga nytt golv. Många med mig har dessutom inte upplevt stigande räntor och det som tidigare verkade så billigt ter sig nu plötsligt ganska dyrt. Med andra ord har man blivit lite mer avvaktande vilket fått bostadsmarknaden att tappa fart.

Det är inte ovanligt att bli orolig när man läser de dystra nyhetsrubrikerna men det finns däremot ingen anledning att drabbas av panik. Bostadsrallyt må vara över för den här gången, men det behöver inte innebära en krasch. Det är dock en ny situation vi befinner oss i och därför bör vi ändra vår inställning till bostadsmarknaden och ha några saker i åtanke. Exempelvis bör vi fundera ett extra varv innan vi är beredda att betala vad som helst för en bostad. Priserna kan faktiskt gå ner. Med högre räntor får dessutom varje ytterligare lånad krona en större påverkan på månadskostnaderna än tidigare och det blir än viktigare att se över sina inkomster och utgifter innan beslut fattas. Låt livssituationen avgöra bostadsköpet snarare än hoppet om att göra bostadskarriär.

Det är lätt att vara närsynt och bara tänka här och nu. Vad många glömmer är att bostadspriserna faktiskt har gått väldigt starkt med tvåsiffriga uppgångar de senaste två åren. Har du haft din bostad ett par år kommer en nedgång på ett par procent fortfarande innebära att bostaden i regel har stigit i värde sedan köpet. Trots att det kan kännas dystert får vi inte heller glömma att vi köper och säljer på samma marknad, det vill säga säljs den befintliga bostaden till ett lägre pris än för några månader sedan betyder det också att det i regel går att räkna med ett lägre pris på nästa bostad du ska köpa.

Sammantaget är konkurrensen om hushållens plånbok hårdare än på länge. Utvecklingen må ha ändrat färdriktning, men med genomtänkta beslut finns det ingen anledning att drabbas av panik.


Läs senaste boränterådet.

Amie Berglund
Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund