Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Kärlek – och lusten att ingen av oss ska hamna i nöd

I livet skaffar man sig erfarenheter och får perspektiv på livet. Många val som görs här och nu som ung ger långsiktiga konsekvenser som man kanske inte tänker på. Snart har jag, statistiskt, levt tre fjärdedelar av min förväntade livslängd och har under mitt yrkesliv sett alldeles för många tragiska exempel på hur det kan slå ekonomiskt för en part som blir lämnad antingen av kärleken eller genom dödsfall. Jag vill därför i all välmening dela med mig till de som är yngre av dessa erfarenheter.

Vid sidan av utbildning och yrkesval är det kärleken och valen som ni gör när ni bildar familj som påverkar era framtida ekonomiska förutsättningar mest. Se till att ta hand om varandra kärleksfullt även ekonomiskt, oavsett om ni är gifta eller sambos, och se till att ni båda två kan bygga upp en egen ekonomisk trygghet vid sidan av den gemensamma.

Hur bör ni då göra för att uppnå en bra ekonomisk balans i ert förhållande? Hur ser ni till att ”i nöd och lust” blir mer lust än nöd på sikt? Jag har förstås några tips:

  • Prata ekonomi! Många tycker det är jobbigt att prata ekonomi med sin partner. Men det kan vara ett av de absolut viktigaste privatekonomiska beslut du fattar. Våga prata om både den gemensamma och den individuella ekonomin. Då kan ni lättare planera livsdrömmar och se hur de egna ekonomiska möjligheterna ser ut. Bra om båda är engagerade i såväl det egna som det gemensamma sparandet och investerandet.
  • Ta reda på vilka regler som gäller för gifta respektive sambor. Vad innebär det om vi skulle gå skilda vägar? Om ni är sambor är det extra viktigt vem som konsumerar och vem som investerar eftersom det bara är den gemensamma bostaden som ni köpt tillsammans som ingår i det som delas. Oavsett, ta gärna hjälp av en familjerättsjurist – hellre tidigare än för sent. Det lönar sig oftast.
  • Vem äger vad? Allra helst när det gäller den gemensamma bostaden men även andra tillgångar. Känns det jämställt? Kom ihåg att vid en bodelning vid skilsmässa bestämmer den som äger bostad och andra tillgångar vilka av dessa som ska tilldelas den andre vid hälftendelningen. Så det har betydelse vem som äger vad. Se till så att ni båda har möjlighet till ett bra ekonomiskt liv även efter skilsmässan eller separationen.
  • Dela lika på familjeansvaret. Allt ifrån föräldraledighet, vab, hämtningar och lämningar på förskola delas ofta ojämnt i ett förhållande vilket oftast får större ekonomiska konsekvenser än vad många tror. Det bästa är självklar att dela ansvaret på hälften. Men om inte, tänk på att den som tar en större del av obetalt hushållsarbete tappar både löne- och karriärmässigt. Se till att den parten har och får en trygg ekonomisk situation om skilsmässan eller separationen skulle bli ett faktum genom ett kompensationssparande.
  • Ta kontroll över era pensionsavsättningar för en jämställd ålderdom! Hur ser era respektive pensionsavsättningar ut både från den allmänna pensionen men även tjänstepensionen och eventuell löneväxling? Gör en avstämning löpande för att se om en av er behöver kompenseras via ett privat sparande till pension. Allra helst om ni tagit ut föräldraledigheten ojämnt eller en jobbar deltid under en period. Se även till att det sparandet inte kommer ingå i en eventuell skilsmässa genom att skriva ett äktenskapsförord och löpande se över det. Ett bra tips är att gå in på minpension.se och jämföra era pensioner.

När ni kommit så här långt kan ni känna er väldigt nöjda. Det som återstår är bara att se långt in i framtiden då även ni har levt tre fjärdedelar av er statistiska medellivslängd. Besluten ni tar idag kommer påverka och vara din och din partners ekonomiska verklighet den sista fjärdedelen av era liv!

Se även:

SEB Talks: Jämlik ekonomi i nöd och lust (video, 48:18)

Ownerships rapport: Ägande i nöd och lust (pdf)

Susanne Eliasson
Senior privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson

Senior privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson