Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Har du löneförhandlat med dig själv om din framtidslön?

Kvinna står vid ett bord och arbetar med papper.

Att förbereda sig för ett lönesamtal kan handla om att göra research om hur löneläget ser ut för personer som har liknande arbete eller kolla annan typ av statistik. Det är ofta en tid där man även reflekterar över det arbete man utfört och vilka leveranser man lyckats med under året. Allt för att ha de rätta argumenten mot den man förhandlar med.

Tänk om vi skulle göra på samma sätt när det kommer till pensionen. Det är ju en typ av lön som vi kommer att få den dagen vi slutar arbeta. Enda skillnaden är att det är en förhandling med dig själv. Har du gjort research kring hur mycket andra i din ålder, med liknande jobb, sparar i pensionssparande? Har du räknat på hur mycket du kommer att komma ta ut i pension eller kanske till och med testat att leva en månad på den summan?

Vi skjuter ofta på saker som inte ligger i närtid och för mig med många så är det många arbetsår kvar innan det är dags för pensionen därför är det lätt att prioritera bort tiden för planering av pensionssparandet. Men med tanke på hur ekonomin ser ut så blir det allt viktigare att planera för sin framtida lön. Vad gör du i ditt arbetsliv som påverkar pensionen? Arbetar du deltid? Tar du all VAB? Har du tagit tjänstledigt för att plugga? Alla dessa exempel kommer att påverka din pension i slutändan och lever du i ett förhållande så är det viktigt att ni kompenserar för den som stannar hemma från jobbet. Hur det ska se ut är olika beroende på bland annat vad ni tjänar. Men kontakta er bank och boka ett möte för att se vilka alternativ som är bäst för er situation.

En gång om året när orange kuvertet dimper ner i den digitala brevlådan så får jag lika mycket ångest och känner att jag inte har sparat tillräckligt mycket.
Fredrik Dalhagen

Jag borde kanske säga att jag har skapat de bästa förutsättningarna för mig själv eftersom jag jobbar med frågorna dagligen men sanningen är att jag agerar nog ganska likt många andra. En gång om året när orange kuvertet dimper ner i den digitala brevlådan så får jag lika mycket ångest och känner att jag inte har sparat tillräckligt mycket. Sen tänker jag att jag har åtminstone delat 50 % på VAB och föräldraledighet vilket har gett mig bra förutsättningar. Jag månadssparar till pensionen i försäkringar som inte kommer att delas vid en eventuell skilsmässa (viktigt att tänka på även om man är kär i den man lever med). Så på det hela så har jag nog bättre möjlighet till en bra pension än många andra.

Men jag vill verkligen uppmana alla att ta en timme och logga in på minpension.se för att räkna på hur den framtida lönen kommer att se ut. Kan du göra en enda sak för att förbättra dina chanser till en bättre pension så ta den!