Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

För sent att sälja, för tidigt att köpa – vad gör man då?

Just nu: Räntorna rusar, börserna rasar. Hög och stigande inflation, centralbanker som rekordhöjer. Mycket oroväckande signaler från Ryssland om kriget och europeisk energikris. Allt det här är faktorer som skapar stor oro, också på börsen. Dessutom kan börsnedgångar bli självförstärkande  – placerare skräms och säljer, vilket skapar nya nedgångar och orosvågor… Så vad ska man som sparare göra?

Jag tycker det är förståeligt att man rycks med i oron och vill rädda vad som räddas kan. Att se värdet på ens sparpengar minska skapar ändå obehag hos de allra flesta. Men om sätter jag på mig den professionella hatten blir bilden lite annorlunda.

Det är nämligen sällan en god idé att sälja när kurserna gått ner. Nedgången är ju marknadens sätt att anpassa sig inför sämre tider. En stor del av det elände vi ser idag är därför så att säga redan inräknat i de nuvarande aktiekurserna. Vi brukar säga att det är diskonterat. Annorlunda uttryckt: om det som är diskonterat sedan inträffar bör det inte få någon större effekt på börskurserna.

Just nu räknar de flesta placerarna med att det blir en mild recession, under en relativt kort period, med en betydande men hanterbar nedgång i tillväxten. Också vi räknar med en mild recession. Tittar vi historiskt så är det vanligt att börskurserna över lag faller med 20–35 % i sådana lägen. Ungefär där är vi nu.

Det talar för att det är för sent att sälja.

Många prognoser (inklusive vår) pekar också mot att det blir som jobbigast i vinter – att inflationen toppar och att tillväxten bottnar. Och eftersom börsen blickar framåt talar det i så fall för att det snarare är ett köptillfälle som närmar sig.

Samtidigt är ju marknaden tydligt orolig och vi får en hel del nyheter, kring inflation och annat, som pekar mot att det kan bli värre än vad placerarna räknar med. Sådant kan, som sagt, utlösa nya nedgångar. Vid större kriser har vi sett börskurser falla med omkring 50%, så det kan ännu finnas en god bit kvar. Återigen är det inte vårt huvudscenario, men risken finns där.

Därför kan det också vara för tidigt att köpa.

För sent att sälja, för tidigt att köpa, alltså. Vad gör man då? Dels kan det vara klokt att se över sina befintliga innehav – om något är för dominerande kan det vara läge att vikta om. I osäkra perioder som nu är god riskspridning en klok strategi. Dels kan det vara dags att titta på räntefonder.

De stigande räntorna gör att sådana fonder har potential att ge en ganska god avkastning. Den försiktige väljer en korträntefond som har potential att ge ett par procent per år i avkastning, med begränsad risk. Den som kan acceptera lite större kurssvängningar på resan, och har en placeringshorisont på minst ett par år, kan lätt hitta fonder med potential att ge en avkastning på 4–7% på årsbasis ...

Till sist: Hittills har börsnedgångar alltid följts av uppgångar, så det finns goda skäl att anta att det blir så även denna gång. 

Läs mer aktuellt för din privatekonomi

Johan Hagbarth
Placeringsstrateg

Johan Hagbarth

Placeringsstrateg

Johan Hagbarth