Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Fem frågor och svar om räntebeskedet

Américo Fernández, privatekonom, svarar på frågor kring Riksbankens senaste räntesänkning. 

Varför sänkte riksbanken styrräntan nu?

Riksbanken gör nu bedömningen att inflationen kommit ner och är i skrivande stund väldigt nära inflationsmålet på 2 procent vilket öppnade upp för möjligheten att sänka styrräntan för första gången på över 8 år. Ett minst sagt glädjande besked för både svenska hushåll och svensk ekonomi.  

Är du förvånad över beskedet? 

Nej, det är jag inte. Ur en ekonomisk synvinkel har utvecklingen de senaste månaderna talat för en sänkning. Däremot har debatten hettat till på sistone eftersom beslutet riskerade att försvaga svenska kronan ytterligare. 

Hur påverkar räntebeskedet bolåneräntorna?

Det är framförallt den rörliga tremånadersräntan som påverkas av Riksbankens olika ränteförändringar. En rimlig utgångspunkt är att om Riksbanken sänker med 0,25 procentenheter så tenderar även den rörliga bolåneräntan att sänkas med motsvarande storlek. Ibland kan det ske innan, i samband med eller efter Riksbankens besked. För de flesta hushåll med rörligt bolån bör man dock utgå ifrån att det i snitt dröjer ett par månader innan det syns i plånboken eftersom den rörliga bolåneräntan trots allt är bunden i tre månader.

En sänkning av bolåneräntan med 0,25 procentenheter innebär att räntekostnaderna sjunker med 200 kronor per månad per 1 miljon kronor i lån.

När kommer nästa räntesänkning?

SEB:s prognos är att Riksbanken sänker ytterligare 3 gånger under andra halvåret för att avsluta 2024 med en styrränta på 3 procent. Om inflationsnedgången håller i sig väntas nästa sänkning komma i augusti. 

Hur påverkar det här bostadspriserna?

Bostadspriserna styrs av många olika faktorer. Hittills i år har bostadspriserna mestadels rört sig sidledes. Men i takt med att räntesänkningarna når plånboken, köpkraften vänder till plus och omsättningen stiger väntas bostadsmarknaden få förnyat liv och därmed kan vi se stigande bostadspriser. En utveckling vi troligtvis börjar se till hösten. 

Américo Fernández, Privatekonom, SEB
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández


Boränterådet

Vår privatekonom Américo Fernández ger sina bästa tips och råd hur man kan tänka om bostadsekonomin. Läs senaste boränterådet.