Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Se till att få en jämställd ekonomi och pension

Av kärlek och omtanke, tänk på att värna om varandras ekonomi om något oförutsett händer i livet. Med en jämställd ekonomi skapar ni bättre förutsättningar för varandra att bygga upp en egen ekonomisk trygghet vid sidan av den gemensamma.

Ju mer överens ni är om er gemensamma ekonomi desto mindre är risken för konflikter om pengar. Därför är det klokt att, oavsett vad som händer, fundera på hur vardera parten ska kunna klara sig ekonomiskt på egen hand – både på kort och på lång sikt. Om någon av er går bort eller om skilsmässan blir ett faktum har man fördel av att ha tagit höjd för detta. Ett exempel är hanteringen av gemensamma konton vid dödsfall. För att komma åt pengarna på det gemensamma kontot behöver den efterlevande partnern besöka ett bankkontor, öppna ett eget konto och föra över pengarna dit.

Dela lika på föräldraledighet och att jobba och vabba lika mycket i så stor utsträckning som möjligt. Då får båda en bra inkomst- och löneutveckling. Om det bara är en av er som går ner i arbetstid: se till att den personen kompenseras och har möjlighet till ett extra sparande till pensionen. Tänk på att upprätta ett äktenskapsförord som gör sparandet till enskild egendom. I annat fall kommer sparandet ingå i det som ska delas vid en skilsmässa och då försvinner poängen. Statistiskt är kvinnorna ofta de ekonomiska förlorarna vid en skilsmässa, just av de här anledningarna. Genom att vara hemma mer med barnen byts löneinkomst ut mot oavlönat hemarbete. Det ger tyvärr varken någon inkomst eller pension.

Se till att få en jämställd pension

Skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner är stor – och det är kvinnorna som oftast är förlorarna. Ett konkret sätt för att minska problemet är att till att börja med överlåta sin pensionsrätt för premiepensionen till sin partner. Det kan också vara en idé att ni ser över fördelningen av pensionssparandet. Om en av er till exempel går ner i arbetstid under en längre period, se då till att den personen kompenseras och har möjlighet till ett extra sparande till pensionen.
Läs vår artikel: Ge bort premiepensionen till din partner

Om en av er går ner i arbetstid under en längre period se till att den personen kompenseras med till exempel ett extra sparande.

Se över ert försäkringsskydd

Försäkringar ska ge trygghet nu och för framtiden. En mycket viktig och samtidigt skrämmande fråga man kan behöva ställa sig är; Vad händer med min familj och deras ekonomi om jag plötsligt skulle avlida? Vilka försäkringsersättningar får min familj från olika håll?

Många yngre familjer med nyinköpta hus har en tung lånebörda som bygger på att det finns två inkomster. Om den ena dör kan den efterlevande få svårt att hantera kostnaderna ensam. Lösningen kan vara att skaffa livförsäkringar som gör att det betalas ut ett engångsbelopp vid ena partens bortgång. Samhället ger ett visst skydd för efterlevande vid en persons bortgång, tidsbegränsad omställningspension och i vissa fall barnpension. Och de som har tjänstepension via sin arbetsgivare har oftast någon form av efterlevandeskydd. Men det blir, åtminstone i ett lite längre perspektiv, ändå väsentligt mindre pengar i plånboken om någon av familjens inkomsttagare avlider. För ett par med gemensamma barn, och där ingen har barn från ett tidigare förhållande, så kallade särkullbarn, är den enklaste och billigaste lösningen att teckna ett bolåneskydd. I övriga fall bör du och din partner teckna en livförsäkring eller grupplivförsäkring på varandras liv.

Om du skulle bli långvarigt sjuk så kan det påverka din privatekonomi dramatiskt. Sjukpenningen sjunker kraftigt efter 90 dagars sjukskrivning. Särskilt om du är höginkomsttagare bör du därför fundera på att teckna en separat sjukförsäkring som täcker upp delar av det som inte täcks av den allmänna sjukförsäkringen och eventuell tjänstepension.

Ha även som vana att med jämna mellanrum se över försäkringsskyddet så att det matchar era nuvarande behov.
Ring oss på 077-11 11 800 så hjälper vi dig se över dina liv- och sjukförsäkringar
Se över dina övriga försäkringar kostnadsfritt hos vår samarbetspartner Trygg Hansa

Skaffa en framtidsfullmakt

Den nya lagen om framtidsfullmakt innebär att du kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet. Framtidsfullmakten fungerar som alternativ till god man och omfattar både ekonomiska och personliga angelägenheter.
Få hjälp med att skriva framtidsfullmakt hos vår samarbetspartner Avtal24

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Boka rådgivning

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla händelser. Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig.

*Obligatoriska fält

Tack för din anmälan!

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service
;