Flytta utomlands – Pelles tre tips
- Ha inställningen, och ge sken av, att du ska bo utomlands länge. Då blir det lättare att komma in i samhället.
- Bestäm inte vad erfarenheten ska bli. Var öppen för kulturen.
- Gör det! Att bo utomlands berikar livet.
Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.
Läs mer om rekommenderade webbläsare
Som affärsutvecklare på Tele2 jobbade Pelle Möller med att utveckla nya produkter och erbjudanden. Men att starta upp ett helt nytt liv i Dallas som hemmapappa är något helt annat. Det gav erfarenheter som skapade lite otippade möjligheter.
Pelle och hans fru Monica hade precis köpt hus i Sollentuna, norr om centrala Stockholm, när hon blev erbjuden ett jobb på Ericsson i Dallas 2011. Många av deras vänner undrade om det verkligen var rätt tillfälle att flytta. Helt ny bostad och pojkarna Oscar och Albin var bara 6 respektive 4 år. Men för Pelle och Monica kändes det tryggt att blicka utomlands när de hade något att se fram emot att komma tillbaka till.
– Ända sedan vi träffades hade vi pratat om att flytta utomlands. Jag var kanske lite mer pigg på det än min fru eftersom jag redan hade bott i Frankrike en längre tid. På Ericsson är utlandstjänstgöring en självklar del i karriären, de har verksamheter i närmare 180 länder. Dessutom hade enheten där min fru arbetade precis omorganiserat och hon hade väl inte landat helt där hon ville. Därför var det rätt tajming att ta det här steget, berättar Pelle.
Att Pelle skulle bli den som var hemma med barnen under de 3,5 åren i Dallas var inte självklart. Innan flytten jobbade han med affärsutveckling på Tele2 och hade först tänkt ta karriären vidare på en annan telekomoperatör i Dallas.
Men när han och hans fru utvärderade förutsättningarna för varje familjemedlem övervägde fördelarna med att en var hemma. Sönerna behövde hjälp med att komma in i språket och skolan. Och vi ville gärna att killarna skulle vara i Sverige och träffa familjen över somrarna. Det är svårt att kombinera svenska semestrar och samtidigt satsa på nytt jobb i USA.
– Det blev en helt ny situation för mig och jag tog hand om allt hemma. Dessutom hade vi bara en lön att leva på så de ekonomiska förutsättningarna förändrades. Och för mig som hade varit helt självständig fick nu ställa om mitt mindset.
Första halvåret i Dallas var inte helt lätt. Det tog tid för pojkarna att lära sig språket och smälta in socialt. Förskolan, som de hade blivit rekommenderade, satsade mer på de akademiska resultaten än på tryggheten.
Pelle började involvera sig i pojkarnas fotbollslag och fokuserade på personlig träning. Han investerade mycket tid i det lokala samhället, vilket gjorde att han snabbt kom in det amerikanska vardagslivet. Dessutom ville han inte göra samma misstag från sin tid i Frankrike.
– När jag flyttade till Frankrike trodde jag att jag kunde allt om kulturen och hade bestämt på förhand vilka mina erfarenheter skulle bli. Jag hade helt fel. Vi svenskar tror att vi kan den amerikanska kulturen, men när du bor där lär du känna allt under ytan, hur folk verkligen lever och tänker. Det är annorlunda, bilden är mer nyanserad.
I Dallas bor det runt 5 000 svenska vilket var en stor trygghet för familjen, menar Pelle.
– Jag är verkligen tacksam för allt stöd vi fick av vår svenska community. Det är en stor trygghet att ha landsmän omkring sig som förstår vad man går igenom.
Osäkerheten att inte veta när de skulle flytta hem var jobbig. Efter 3,5 år i Dallas kom familjen till en punkt när de måste bestämma sig om de skulle stanna kvar för gott eller flytta tillbaka till Sverige. Familjebanden i Sverige drog i slutändan.
– Vi hade ett riktigt bra liv i Dallas. Barnen trivdes, skolorna var toppen och vi hade ett fint socialt liv. Men osäkerheten att inte veta var man är om ett år tär lite på en.
De flyttade hem 2014 och 2017 öppnade han den första JumpYard i Barkarby utanför Stockholm. Idén med trampolinparker fick Pelle i USA, där han såg hur populärt det var. Dessutom fanns inget liknande i Sverige.
– Chocken var nog störst för vår yngste son Albin. Han hade bara varit här på somrarna och kom inte ihåg den svenska vintern. Det var 8 soltimmar den november 2014 när vi flyttade hem. Vi var vana vid att äta middag utomhus i Dallas i november.
– Men det var en stor fördel att ha en bostad att komma hem till. Efter att ha varit borta mer än tre år blev det lite som att börja om från början när vi kom hem. Jag kände mig mer som utlänning än svensk i mycket. Det blev också en hel del administration och byråkrati när det gällde skolgång och myndigheter. Därför var det skönt att ha bostaden klar.
– Basunera inte ut när du ska flytta hem det första du gör till nya kontakter. Positionera dig snarare som att nu bor du här, det gör folk mer sugna på att investera i en relation. Det är bättre att ställa in sig på att du ska bo där länge. Då kommer du snabbare in i samhället och det blir lättare att få ett socialt liv. Bestäm heller inte i förväg vad erfarenheten blir. Var öppen för kulturen. Och till sist – gör det! Det berikar livet att ha bott utomlands.
Produktchef i Tokyo, FN-medarbetare i Kongo eller inredningsarkitekt i London? Att gå utanför sin egen komfortzon för att lära känna en ny kultur och få nya erfarenheter är en dröm för många. Oavsett om du har lösa tankar eller spikade planer hjälper vi dig att få koll på allt. Äventyret börjar här.