Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Checklista: 3 tips för ditt nya liv utomlands

I vår checklista får du tips och råd på viktiga saker att tänka på innan du flyttar, under din vistelse utomlands och vid flytten tillbaka hem.

 1. Att tänka på innan du flyttar utomlands

  Allt möjligt kan hända under tiden du bor utomlands. Barnen blir myndiga, en nära anhörig hemma i Sverige går bort, du och din partner kanske går skilda vägar. Därför är det viktigt att i god tid förbereda flytten. Du kanske också flyttar till ett land som inte har ett lika modernt banksystem som vi är vana vid i Sverige.

  Därför är det bra att boka in ett möte med din svenska bank två till tre månader innan du flyttar. Då hinner du i god tid se över din bankaffär, familjejuridiken och dina försäkringar så att du är väl förberedd om något oförutsett inträffar under tiden du är iväg.


  Hyra ut, sälja eller ha kvar bostaden?

  Ofta beror det på hur länge du planerar att bo utomlands och vilken typ av anställningsvillkor du har – om du är utsänd eller lokalanställd – som avgör hur du ska göra med din bostad i Sverige. Om du till exempel hyr ut din bostad behöver du skatta för hyresinkomsten i Sverige och får inte föra över pengarna till utlandet. Läs gärna med på Skatteverket.se vilka skatteregler som gäller för dig. På sajten Qasa.se kan du få hjälp med både uthyrning av bostaden, hyresavtal och hantering av alla transaktioner mellan dig och din hyresgäst.


  Planera för en ny ekonomi

  Ta reda på prisläget i landet dit du ska flytta och gör en ny budget. Det är inte säkert att du får ett större utrymme i plånboken även om du får en högre lön eftersom både bostadskostnaderna och levnadsomkostnaderna är betydligt högre än i Sverige.


  Här får du mer hjälp

  Du kan alltid kontakta vår avdelning International Private Customer via mejl så hjälper vi dig med praktiska tips och råd inför flytten. Mejla oss för rådgivning.

  Ett annat bra tips är sajten arbetautomlands.se. Där hittar du praktiska checklistor inför utlandsflytten och där kan du även inspireras av andras erfarenheter, råd och berättelser så att du på bästa sätt kan förbereda dig.
  Läs mer på www.arbetautomlands.se/innan

 2. Att tänka på under utlandsvistelsen

  Det tar ett bra tag innan man kommer in i nya rutiner och lär känna en ny kultur. Dessutom finns det en del saker du behöver ha koll på under tiden du är iväg. Till exempel sambeskattas gifta makar i vissa länder, vilket innebär högre skatt. Och den nya EU-arvsförordningen innebär i praktiken att du genom att bosätta dig i ett annat land lyder under det landets arvsregler, vilket kan göra dina barn arvslösa. Flera länder har också kvar arvskatten, vilket får konsekvenser om du får ärva från en avliden släkting hemma i Sverige. Som medföljande är du också oskyddad om äktenskapet tar slut under tiden ni bor utomlands. Oavsett vad som händer är det en fördel om du har tagit höjd för detta. Därför kan det vara bra att anlita en jurist och gå igenom vilka regler som gäller i det nya landet.
  Få hjälp med familjejuridiken hos vår samarbetspartner Lexly


  Så påverkas pensionen

  Tänk på att uppgifterna i orange kuvertet baseras på att du arbetar i Sverige oavbrutet tills du fyller 65 år. Om du gör ett uppehåll och bor utomlands några år kan din pension i verkligheten bli lägre. Fråga din arbetsgivare om vad som gäller för din tjänstepension vid utlandsjobb. Vissa asiatiska länder har till exempel inga pensionsavsättningar – istället får man högre lön. Se därför till att ditt arbete utomlands ger en total avsättning till pensionen på minst en fjärdedel av din bruttolön.


  Rådgivning för utlandssvenskar

  På vår enhet International Private Customer får du hjälp av rådgivare som alla har specialistkompetens inom privatekonomi för utlandssvenskar. Du når oss vardagar kl 10-17 på 0774-40 88 00.  
 3. Förbered hemflytten

  När du bestämmer dig för att flytta hem till Sverige är det inte bara en hel del administration och praktiska saker som ska göras. Det kan också vara bra att förbereda sig mentalt på att vardagen hemma har förändrats. Om du har familj kanske delar av familjen flyttar hem tidigare och den andra parten stannar kvar ett tag av praktiska skäl. Då behöver du till exempel planera för dubbla boenden.

  Ta kontakt med din svenska bank redan sex månader innan du planerar att flytta hem. Vår avdelning International Private Customer hjälper dig med praktiska tips och råd inför hemflytten. De har öppet vardagar kl 10–17 och du när dem på 0774-40 88 00.

Redan kund

Är du redan kund hos oss? Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla viktiga händelser.

Kontakta oss för att boka ett möte

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.