Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Att tänka på under utlandsvistelsen

Det tar ett bra tag innan man kommer in i nya rutiner och lär känna en ny kultur. Dessutom finns det en del saker du behöver ha koll på under tiden du är iväg. Till exempel sambeskattas gifta makar i vissa länder, vilket innebär högre skatt. Och den nya EU-arvsförordningen innebär i praktiken att du genom att bosätta dig i ett annat land lyder under det landets arvsregler, vilket kan göra dina barn arvslösa.

Flera länder har också kvar arvskatten, vilket får konsekvenser om du får ärva från en avliden släkting hemma i Sverige. Som medföljande är du också oskyddad om äktenskapet tar slut under tiden ni bor utomlands. Oavsett vad som händer är det en fördel om du har tagit höjd för detta. Därför kan det vara bra att anlita en jurist och gå igenom vilka regler som gäller i det nya landet.

Få hjälp med familjejuridiken hos vår samarbetspartner Lexly

Så påverkas pensionen

Tänk på att uppgifterna i orange kuvertet baseras på att du arbetar i Sverige oavbrutet tills du fyller 65 år. Om du gör ett uppehåll och bor utomlands några år kan din pension i verkligheten bli lägre. Fråga din arbetsgivare om vad som gäller för din tjänstepension vid utlandsjobb. Vissa asiatiska länder har till exempel inga pensionsavsättningar – istället får man högre lön. Se därför till att ditt arbete utomlands ger en total avsättning till pensionen på minst en fjärdedel av din bruttolön.

På sajten arbetautomlands.se hittar du också tips på nätverk i ditt nya land och reportage från andra som bor utomlands.
Läs mer på www.arbetautomlands.se/efter

Rådgivning för utlandssvenskar

På vår enhet International Private Customer får du hjälp av rådgivare som alla har specialistkompetens inom privatekonomi för utlandssvenskar. Mejla oss för rådgivning.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.