Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Att tänka på innan du flyttar utomlands

Allt möjligt kan hända under tiden du bor utomlands. Barnen blir myndiga, en nära anhörig hemma i Sverige går bort, du och din partner kanske går skilda vägar. Därför är det viktigt att i god tid förbereda flytten. Du kanske också flyttar till ett land som inte har ett lika modernt banksystem som vi är vana vid i Sverige.

Därför är det bra att boka in ett möte med din svenska bank två till tre månader innan du flyttar. Då hinner du i god tid se över din bankaffär, familjejuridiken och dina försäkringar så att du är väl förberedd om något oförutsett inträffar under tiden du är iväg.

Hyra ut, sälja eller ha kvar bostaden?

Ofta beror det på hur länge du planerar att bo utomlands och vilken typ av anställningsvillkor du har – om du är utsänd eller lokalanställd – som avgör hur du ska göra med din bostad i Sverige. Om du till exempel hyr ut din bostad behöver du skatta för hyresinkomsten i Sverige och får inte föra över pengarna till utlandet. Läs gärna med på Skatteverket.se vilka skatteregler som gäller för dig.

På sajten Qasa.se kan du få hjälp med både uthyrning av bostaden, hyresavtal och hantering av alla transaktioner mellan dig och din hyresgäst.

Planera för en ny ekonomi

Ta reda på prisläget i landet dit du ska flytta och gör en ny budget. Det är inte säkert att du får ett större utrymme i plånboken även om du får en högre lön eftersom både bostadskostnaderna och levnadsomkostnaderna är betydligt högre än i Sverige.

Här får du mer hjälp

Du kan alltid kontakta vår avdelning International Private Customer via mejl så hjälper vi dig med praktiska tips och råd inför flytten. Mejla oss för rådgivning.

Ett annat bra tips är sajten arbetautomlands.se. Där hittar du praktiska checklistor inför utlandsflytten och där kan du även inspireras av andras erfarenheter, råd och berättelser så att du på bästa sätt kan förbereda dig.
Läs mer på www.arbetautomlands.se/innan.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.