Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Kloka tips för dig som är sambo – med eller utan barn

dekorativ bild

Att vara sambo är vanligt i Sverige, men inte helt okomplicerat om någon av er skulle gå bort. Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB, ger bästa råden kring hur du tar hand om dig och familjen.

Trots att det är väldigt vanligt i Sverige att leva ihop utan att vara gifta har sambor ett betydligt sämre juridiskt skydd än gifta par.

– Tyvärr tror många att det är lika tryggt att vara sambo som att vara gift, men så är det absolut inte, säger Susanne Eliasson.

Sambolagen infördes i slutet av 80-talet men reglerar endast hur gemensam bostad och bohag som anskaffats för att användas gemensamt ska delas vid en bodelning. Viktigt att känna till är också att sambor inte ärver varandra till skillnad från gifta.

– Om du vill ärva din sambo eller vill att din sambo ska kunna ärva dig måste ni skriva testamente, annars ärver barnen eller era respektive föräldrar och syskon allt.

I ett testamente bestämmer ni hur ni vill att ert arv ska fördelas. Men beroende på hur familjesituationen ser ut finns det olika saker att tänka på.

För sambor utan några barn är det relativt enkelt, ni kan genom att skriva testamente gå runt arvsordningen och se till att ni ärver varandra.

Om det däremot finns barn (gemensamma eller inte) inblandade är det mer komplicerat. Barnen har nämligen rätt att få ut arvet direkt efter sin förälder när den dör. Barnen (bröstarvingarna) kan inte göras arvslösa. De har alltid rätt till minst sin laglott som är halva arvslotten. Det innebär att föräldrar som är sambor endast kan testamentera bort hälften då barnen alltid har rätt till sin laglott. Detta oavsett om barnet är myndigt eller inte. 

– Det här är en mycket viktig aspekt att fundera på för sambor som vill trygga sin situation om den ena skulle gå bort. Se över vad som skulle hända med ekonomin om en av er skulle avlida, vilket skydd ni har via stat och arbetsgivare och om detta behöver kompletteras med olika försäkringar. Här kan det också vara väl värt att diskutera situationen med jurist som kan hjälpa till att reda ut vem som får vad och hur man kan skydda alla inblandades intressen på ett bra sätt.