Köpa eller sälja bostad först?

En av de vanligaste funderingarna när det är dags att byta bostad är om du ska köpa eller sälja först. Vår generella rekommendation är att du säljer din bostad först, men allt beror förstås på din situation och vad som passar just dig.

Köpa bostad förstSälja bostad först
Du riskerar att inte få din nuvarande bostad såld till det pris du hoppats på.  Du kan sälja din bostad utan tidspress. 
Du vet inte vad överskottet från din försäljning blir och därmed inte hur mycket du kan lägga in i ditt nya boende.  Du vet hur mycket pengar du kan gå in med i din nya bostad.
Om du köper först behöver du oftast låna pengar tillfälligt från banken, Vi gör alltid en individuell bedömning av just din ekonomi.  Du kanske inte hittar en ny bostad i tid och kan behöva hitta ett tillfälligt boende.

Du kan behöva äga två bostäder en period om du har kvar din gamla bostad efter att du har köpt den nya. Tänk på att du under den perioden behöver betala för båda bostäderna.

Vad ska jag välja?

Fundera på vad som skulle påverka dig mest, både ekonomiskt och känslomässigt. Hur jobbigt skulle det vara om du inte får sålt din gamla bostad? Kan du tänka dig att bo någon annanstans en tid? Hur mycket får det i så fall kosta? Kan du förvara dina möbler någonstans?