Köpa eller sälja bostad först?

En av de vanligaste funderingarna när det är dags att byta bostad är om du ska köpa eller sälja först. Vår generella rekommendation är att du säljer din bostad först, men allt beror förstås på din situation och vad som passar just dig.

Köpa bostad förstSälja bostad först
Du vet inte hur mycket pengar du får när du säljer din nuvarande bostad och därmed inte hur mycket du har till kontantinsatsen för ditt nya boende. Du kan sälja din bostad utan tidspress. 
Du kan behöva äga två bostäder en period. Tänk på att du då behöver betala för båda bostäderna.  Du vet hur mycket pengar du kan gå in med i din nya bostad.
Du kan behöva ansöka om ett tillfälligt lån ifall pengarna till kontantinsatsen är låsta i bostaden du ska sälja. Du kanske inte hittar en ny bostad i tid och kan behöva hitta ett tillfälligt boende.

Du kan behöva äga två bostäder en period om du har kvar din gamla bostad efter att du har köpt den nya. Tänk på att du under den perioden behöver betala för båda bostäderna.

Via vår samarbetspartner Svensk Fastighetsförmedling kan du få rådgivning och hjälp med att värdera din nuvarande bostad.
Boka värdering hos Svensk Fastighetsförmedling

Vad ska jag välja?

Fundera på vad som skulle påverka dig mest, både ekonomiskt och känslomässigt. Du kan behöva äga två bostäder en period om du har kvar din gamla bostad efter att du har köpt den nya. Tänk på att du under den perioden behöver betala för båda bostäderna. Hur jobbigt skulle det vara om du inte får sålt din gamla bostad? Kan du tänka dig att bo någon annanstans en tid? Hur mycket får det i så fall kosta? Kan du förvara dina möbler någonstans?
Checklista: 6 steg till att sälja din bostad