Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Köpa eller sälja bostad först?

En av de vanligaste funderingarna när det är dags att byta bostad är om du ska köpa eller sälja först. Vår generella rekommendation är att du säljer din bostad först, men allt beror förstås på din situation och vad som passar just dig.

Köpa bostad först

  • Du vet inte hur mycket pengar du får när du säljer din nuvarande bostad och därmed inte hur mycket du har till kontantinsatsen för ditt nya boende.
  • Du kan behöva äga två bostäder en period. Tänk på att du då behöver betala för båda bostäderna. 
  • Du kan behöva ansöka om ett tillfälligt lån ifall pengarna till kontantinsatsen är låsta i bostaden du ska sälja.

Sälja bostad först

  • Du kan sälja din bostad utan tidspress. 
  • Du vet hur mycket pengar du kan gå in med i din nya bostad.
  • Du kanske inte hittar en ny bostad i tid och kan behöva hitta ett tillfälligt boende.

Du kan behöva äga två bostäder en period om du har kvar din gamla bostad efter att du har köpt den nya. Tänk på att du under den perioden behöver betala för båda bostäderna.

Via vår samarbetspartners Svensk Fastighetsförmedling och Bjurfors kan du få rådgivning och hjälp med att värdera din nuvarande bostad.

Boka din värdering hos

Svensk Fastighetsförmedling
Bjurfors

Logga Svensk Fastighetsförmedling
Logga Bjurfors

Hur mycket får jag låna?

Till Bolånekalkylen

Ansök om lånelöfte

Läs mer om lånelöfte

Handpenningslån och brygglån

Handpenningslån och brygglån är för dig som har din kontantinsats låst i din nuvarande bostad och tillfälligt behöver låna pengar tills du fått betalt från din försäljning.

När du har skrivit kontrakt på den nya bostaden betalar du oftast handpenning inom en vecka. Handpenningen är vanligtvis 10 procent av bostadens pris. Har du inte sparade pengar till handpenningen (till exempel för att de är låsta i din nuvarande bostad) behöver du låna pengar av banken tillfälligt. Det kallas för handpenningslån.

Utöver de 10 procent du redan betalat i handpenning kommer du på tillträdesdagen betala den resterande delen av bostadens pris. Om du då fortfarande har pengar låsta i din nuvarande bostad kan du behöva låna ytterligare pengar. Det är det som kallas för brygglån.

Bra att veta:

  • Handpenningslån och brygglån ansöker du om i samband med lånelöftet
  • Båda lånen ska betalas tillbaka när du får pengar från den bostad du säljer
  • Du kan ha lånen som längst 6 månader
  • Du betalar ränta varje månad tills lånen är lösta (ingen amortering)

Om du redan har bolån hos oss med bunden ränta kan du ha möjlighet att göra ett så kallat säkerhetsbyte. Det betyder att du får flytta med ditt gamla bolån med din nuvarande ränta. Vi gör dock alltid en individuell bedömning av den nya bostaden innan vi godkänner säkerhetsbytet.

Vinstskatt

Om du säljer din bostad med vinst behöver du betala skatt. När du räknar fram vinsten har du ibland möjlighet att dra av kostnader om du till exempel renoverat eller byggt ut.

Uppskov

Om du säljer en bostad i samband med att du köper en ny kan du under vissa förutsättningar ansöka om att vänta med betalningen av hela eller delar av vinstskatten. Detta kallas för uppskov. Vid uppskov måste du betala ränta till skatteverket.

Tänk på det här:
Det finns vissa förutsättningar som måste vara uppfyllda för att man ska få göra uppskov. Kolla alltid vad som gäller just dig.
Läs mer och räkna ut skatt hos Skatteverket

Kontakta mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Tack så mycket!

Vi hör av oss till dig så fort vi kan.

Hoppsan!

Något gick fel. Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för dina synpunkter!

Customer service