Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

När du ska köpa bostadsrätt

Några frågor du kan ställa dig när du ska köpa bostadsrätt:

 • Hur är planlösningen?
 • Behöver bostaden renoveras?
 • Hur ser din familjesituation ut om några år?
 • Är det nära till kollektivtrafik, grönområden eller matbutiker?
 • Hur långt kan du tänka dig att resa till dina dagliga aktiviteter?
 • Är det viktigt med trädgård eller balkong?
 • Hur klimatsmart är bostaden?

Fler tips på vad som är bra att tänka på får du i Svensk Fastighetsförmedlings podd Koll på läget.
Lyssna på avsnittet Att buda på och köpa bostadsrätt

Vad är en bostadsrätt?

När du köper en bostadsrätt betyder det att du köper rätten att använda en viss lägenhet. Fastigheten som lägenheten finns i ägs av en förening som kallas för bostadsrättsförening. En förutsättning för att få äga en bostadsrätt är att du är medlem i föreningen.

Att gå på visning

Ju fler visningar du går på, desto tydligare bild får du över vad du vill ha. Låt dig inte luras av inredningsdetaljer, det är bostadens grundförutsättningar som är det viktiga. Och din magkänsla!

Tänk på det här:
När du köper en bostadsrätt är det viktigt att granska föreningens årsredovisning. Vi rekommenderar också att du tittar i föreningens stadgar. 

Tänk också på att vissa föreningar kan klassas som oäkta föreningar skattemässigt, och det kan få konsekvenser för dig som privatperson. Läs mer på Skatteverket.se

Vilka kostnader kan tillkomma?

 • Överlåtelseavgift
 • Pantsättningsavgift
 • Besiktning
 • Handpenningslån och brygglån

Tips!

Titta gärna efter slutpriser på Hemnet för att få en uppfattning om prisläget i det område du letar.
Se slutpriser på Hemnet

Om du hittar en bostad med energiklass A eller B enligt energideklarationen kan du ansöka om grönt bolån och få bättre boränta.
Läs mer och ansök

Det är viktigt att titta på föreningens ekonomi eftersom att den påverkar din egen ekonomi. När du äger en bostadsrätt betalar du en månadsavgift till föreningen för att täcka deras kostnader för bland annat lån och underhåll. För att titta på föreningens ekonomi behöver du deras årsredovisning.

Vad ska jag titta på?

 • Finns det några stora renoveringar eller underhåll planerade? Finns det pengar till detta eller kommer föreningen behöva ta nya lån? Exempel på underhåll som kostar mycket är stambyte och byte av tak och fönster.
 • Hur stora är föreningens lån? Är de bundna och till vilken ränta? En förening med stora lån blir känsligare för räntehöjningar.
 • Hur många medlemmar har föreningen? Är det få medlemmar påverkas du mer av förändringar i föreningens ekonomi.
 • Hur mycket betalar föreningen i driftskostnad per kvadratmeter och år? Ett rimligt medelvärde är cirka 400 kronor per kvadratmeter.
 • Kontrollera om fastigheten ägs av föreningen eller kommunen via så kallad tomträtt. Är det en tomträtt finns det risk för att kostnaden går upp kraftigt när tomträttsavtalet ska omförhandlas.
 • Hyr föreningen ut lokaler? Titta på hur länge kontrakten löper eftersom det kan vara en viktig inkomstkälla. Du bör också se efter hur stor del av föreningens intäkter som kommer från till exempel lokaluthyrning eller hyresgäster. Om det är mer än 40 procent kan föreningen betraktas som en oäkta förening. För en oäkta förening gäller speciella skatteregler. Är föreningen oäkta är mäklaren skyldig att informera dig om det.

Det här är några av de viktigaste punkterna. Notera att det inte är en fullständig lista.

Vad består årsredovisningen av?

Förvaltningsberättelse – Viktiga händelser som skett eller planerats under året. Exempelvis stambyte, balkongbygge och fönsterbyten.

Resultaträkning – Föreningens resultat och kostnader.

Balansräkning – Föreningens tillgångar och skulder.

Tilläggsuppgifter – Kostnader för till exempel el, vatten och styrelsearvoden.

Revisionsberättelse – Revisorns granskning av årsredovisningen.

Pantsättningsavgift

När du använder din lägenhet som säkerhet för ett bolån behöver säkerheten registreras i föreningens lägenhetsförteckning. Det tar vissa föreningar ut en avgift för, vanligtvis cirka 450 kronor.

Överlåtelseavgift

I samband med att du köper en bostadsrätt kan föreningen ta ut en avgift för administrationen, en så kallad överlåtelseavgift. Det är antingen köparen eller säljaren som betalar avgiften. Vem som betalar står i föreningens stadgar. Avgiften brukar ligga på cirka 1100 kronor.

Om du funderar på att köpa en nyproducerad lägenhet får du oftast börja med att göra en intresseanmälan. Sedan skriver du oftast på ett bokningsavtal och betalar en bokningsavgift.

Bokningsavtalet och betalningen sker vanligtvis långt innan du flyttar in, ibland upp till två år i förväg. Det kan förstås hända mycket på den tiden, och det kan vara bra att tänka igenom hur du tror att ditt liv kommer att se ut. Tror du att du kommer ha kvar samma jobb och samma lön?

Nästa steg kan vara att teckna ett förhandsavtal. Förhandsavtalet är bindande. Nu betalar du i regel ett förskott på bostadens pris. Summan skiljer sig från förening till förening.

När den ekonomiska planen har blivit registrerad skriver du på ett upplåtelseavtal. Det är också då du formellt blir medlem i föreningen. Resten av bostadens pris betalar du vanligen några dagar innan tillträdet.

Lånelöfte vid nyproduktion

Inför förhandsavtalet hjälper vi dig att titta på ett bolånelöfte. Det gäller dock bara i 6 månader. Det betyder att du i de flesta fall måste söka ett nytt lånelöfte när du närmar dig inflyttningsdagen. När du gör en ny ansökan är det den dagens förutsättningar som ligger till grund för beslutet. Det finns därför ingen garanti att du får ett nytt lånelöfte. Vi behöver även se över den nybildade föreningens ekonomi innan vi kan besluta om vi kan belåna bostadsrätten. Det är även viktigt för dig som köpare att kontrollera föreningens ekonomiska plan.

Hur går en budgivning till? Och vad händer när du har vunnit en budgivning? I Svensk fastighetsförmedlings podd Koll på läget får du smarta tips och svar på vanliga frågor!
Lyssna på avsnittet

Hur mycket får jag låna?

Till Bolånekalkylen

Ansök om lånelöfte

Läs mer om lånelöfte

Kontakta mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Tack så mycket!

Vi hör av oss till dig så fort vi kan.

Hoppsan!

Något gick fel. Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

Customer service