Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Grön finansiering

Person står på klippstenar vid vattnet.

År 2008 skapade vi gröna obligationer tillsammans med Världsbanken. Obligationerna finansierar olika typer av satsningar med miljöfokus.

Genom att ge ut gröna obligationer kan exempelvis företag eller kommuner få in kapital till större miljöprojekt. Det kan handla om allt från energieffektivisering och förnybar energi till kollektivtrafik och vattenrening.

Köparna av dessa obligationer är bland annat försäkringsbolag och pensionsfonder, som genom sina köp lånar ut pengar. På så sätt kan fler gröna satsningar bli verklighet.

Som privatperson kan du investera i vår gröna obligationsfond. Där ingår flera olika obligationer som finansierar ett antal olika miljöprojekt.

Fler exempel på gröna initiativ:

  • Vi fasar ut kol genom att avstå från finansiering av nya kolkraftverk. Vi avstår också från att inleda relationer med kunder som har stor verksamhet i kolbrytning. I utvalda fonder mäter vi dessutom koldioxidavtryck.
  • Vi är stor finansiär av vindkraft. Mellan 2012 och 2015 finansierade vi Vindkraftsprojekt i norra Europa för över 6 miljarder kronor. Exempelvis bidrar vi till att etablera Nordens största vindkraftspark i Norge.
Customer service