Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Américo Fernández: Så påverkar Riksbankens räntebesked boräntan

Hallå där Américo Fernández, privatekonom på SEB. Riksbanken höjer styrräntan med hela 100 punkter, till 1,75 procent – varför en så kraftig höjning och inte, säg, gå lite mer varsamt fram?

– Det handlar om att inflationen har överraskat genom att inte vika ner, trots tidigare höjningar. Den nya höjningen är också den högsta sedan nittiotalskrisen och är en helomvändning, i och med att Riksbanken i så sent som februari i år förutspådde att styrräntan skulle ligga oförändrad till 2024. Nu vill man helt enkelt ta i rejält för att släcka den pågående inflationsbranden.

Vad får det för effekter på bankernas bolåneräntor?

– Det är svårt att säga exakt hur stor effekten blir på bolåneräntorna. En stor del av räntehöjningen har förmodligen redan ”prisats in”, med anledning av tidigare signaler från Riksbanken. Däremot är räntebeslutet en tydlig signal om att fler räntehöjningar ligger i korten och då bör man ställa in sig på att även bolåneräntorna kommer pressas uppåt under hösten.

SEB räknade nyligen ut att hushållsutgifterna för en tvåbarnsfamilj med villa och bil under 2022 skulle öka med hela 80 000 kronor (eller 48 procent) gentemot året innan. Hur påverkar Riksbankens räntehöjning den kalkylen?

– Den kalkylen skulle jag säga fortfarande håller. Där utgick vi från att familjen skulle betala 3,5 procent i ränta. Samtidigt ligger den genomsnittliga tremånadersräntan idag runt 2,5 procent, så ökningen ligger inom ramen för stresstestet.    

Något nytt generellt undantag från amorteringskraven verkar inte vara på gång från Finansinspektionen. Vad kan man då göra om man känner sig orolig för att pengarna inte ska räcka?

– Det första och viktigaste är att försöka förstå varför ens ekonomi känns ansträngd. Beror det på just räntekänslighet? Om det gör det, och man till exempel befinner sig i början av arbetslivet med små ekonomiska marginaler och hög belåning, kan det vara bra att binda räntan. Kostnaden går visserligen upp lite här och nu, men på sikt skapar det trygghet.

– Om oron snarare beror på andra prisökningar, och man till exempel är en barnfamilj med mycket utgifter, kan man i stället behöva dra i handbromsen. Det kan handla om köpstopp ett tag, att börja med matlåda och att skippa fikat på stan. Sist men inte minst finns möjlighet för de hushåll som köpt bostad för mer än fem år sen att omvärdera bostaden i syfte att få ner belåningsgraden och i förläningen amorteringen. Det är dock viktigt att se det som en tillfällig lösning eftersom amortering bör utgöra grunden i en sund privatekonomi.