Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Jämka ditt bolån och få ränteavdraget varje månad

Har du ett bolån kan du göra avdrag för en del av dina räntekostnader varje år i samband med inkomstdeklarationen. Vill du hellre att ränte­avdraget görs varje månad istället för att få det utbetalt en gång per år kan du välja att jämka ditt bolån.

Vad är skattejämkning?

Skattejämkning innebär att du ansöker om att betala mer eller mindre i skatt jämfört med vad du ska göra enligt din skattetabell. Att jämka skatten kan vara ett bra sätt att undvika restskatt eller att få ut mer av lönen varje månad. När du ansöker om jämkning räknar Skatteverket ut hur mycket du ska betala varje månad efter olika avdrag som du kan ha rätt till.

Varför ska du jämka?

Har du bolån får du göra avdrag för 30 procent av dina räntekostnader. Avdraget betalas ut i en klumpsumma en gång om året i samband med deklarationen, men om du jämkar kan du få avdraget månadsvis istället. I tider med höga räntelägen kan en jämkning av bolånet därför göra stor skillnad för vardagsekonomin.

Hur jämkar du?

För att jämka ditt bolån behöver du göra en ansökan hos Skatteverket. Du ansöker via Skatteverkets hemsida eller genom att skicka in en blankett.

I din ansökan behöver du ange följande uppgifter:

  • din årsinkomst
  • dina räntekostnader
  • dina övriga avdragsgilla kostnader
  • dina övriga beskattningsbara intäkter.

När Skatteverket har hanterat din ansökan kommer de att skicka ett beslut till dig. Detta beslut lämnar du sedan till din arbetsgivare så att de kan dra rätt skattebelopp från din lön varje månad.

Räkneexempel:

Du har ett bolån på 5 miljoner kronor med en bunden ränta på 2 procent. Det betyder att dina årliga ränte­kostnader uppgår till 100 000 kronor och ger dig rätt till ett brutto­avdrag på 30 000 kronor. Om du jämkar din skatt kan du istället få ränte­avdraget månadsvis. Det innebär att du betalar 3 000 kronor mindre i skatt varje månad. 

Ansök om jämkning hos Skatteverket 

Kontaktuppgifter

Skatteverket: 0771-567 567 

Gå vidare till skatteverket.se