Byggnadslån – för dig som äger tomten
1. Ansökan
När du ska fylla i din ansökan finns några saker som är viktiga att veta.
- Du behöver själv ha pengar till en kontantinsats som motsvarar minst 20 procent av det förväntade värdet på din nya bostad när den är klar. Om pengarna till kontantinsatsen finns bundna i din nuvarande bostad får du låna till insatsen under byggtiden. När bygget är klart får ditt bolån vara högst 85 % av marknadsvärdet på din nya bostad.
- Du ansöker om hela summan som du kommer att behöva låna för att bygga din bostad vid samma tillfälle. Det innebär förutom tomtpriset också anslutningsavgifter och produktionen av huset. Använd vårt kalkylblad för produktionskostnader Vad kommer min bostad att kosta – produktionskostnadskalkyl (xls)
- Om ditt byggnadslån beviljas får du ett lånelöfte av oss. Lånelöftet gäller i högst tre månader. Därefter kan du ringa oss för att ansöka om att förnya det. Du behöver också ringa oss om din ekonomi förändras efter att du har fått ett lånelöfte beviljat.
- Även om det finns vissa skillnader mellan ett byggnadslån och ett bolån ska ditt byggnadslån en dag bli till ett eller flera bolån. Ett bra tips är därför att använda vår lånekalkylator för bolån för att få en känsla för hur mycket du kan låna. Där kan du också se ungefär vilken månadskostnaden blir dagen du flyttar in, baserat på dagens ränteläge.
Bolånekalkyl – hur mycket får jag låna?
(OBS! Denna kalkyl räknar med att kontantinsatsen är 15 procent av det totala värdet. Tänk på att ett byggnadskreditiv räknar med att kontantinsatsen ska stå för 20 procent av det totala värdet när du fyller i kalkylen.)
2. Innan du ska bygga
Du söker om bygglov hos kommunen.
För att vi ska kunna ordna med ditt byggnadslån behöver vi få in de här dokumenten från dig:
- en produktionskostnadskalkyl. Det är en kalkyl som tydligt beskriver dina kostnader fram till färdigt hus – till exempel inköp av tomt, anslutningsavgifter för vatten och avlopp, elanslutning, grund- och byggkostnader, lånekostnader och pantbrev.
- en förhandsvärdering, som ger en indikation på din fastighets marknadsvärde då den är färdigbyggd. Vi hjälper dig med förhandsvärderingen och för att kunna göra det behöver vi få in din produktionskostnadskalkyl, en tomtkarta samt ritningar. Kostnaden för förhandsvärderingen ingår i serviceavgiften för byggnadslånet.
- ett entreprenadavtal, som är ett avtal mellan dig och dina hantverkare eller din husleverantör.
- ett startbesked, som du får från din kommun och som visar att du får påbörja bygget. När du har mejlat startbeskedet till oss kan vi beställa skuldebrevshandlingarna för ditt byggnadslån.
3. Under byggtiden
Du betalar själv dina fakturor via ditt byggkonto på internetbanken.
För att föra över pengar från ditt byggnadslån till ditt byggkonto mejlar du ett överföringsuppdrag till oss. Du har pengarna på ditt byggkonto senast vardagen efter att vi har fått in uppdraget.
Om du har fakturor mot upprättad spärrförbindelse mejlar du fakturan och ett betalningsuppdrag till oss, så betalar vi den.
Upplupen ränta dras från byggnadslånet varje kvartal. Förfallodagarna är 30 mars, 30 juni, 30 september och 30 december. Du får en avi om vilket belopp som dras några dagar innan förfallodagen och kan även se den kommande räntebetalningen på byggnadslånet på internetbanken.
Vill du betala räntan själv istället för att utöka lånet behöver du göra en amortering på byggnadslånet inför räntedragningen. Också då använder du ett överförings- eller betalningsuppdrag, som du mejlar till oss samma dag som du vill att amorteringen ska ske.
För att se kontonummer och saldo på ditt byggkonto, ditt lånenummer samt skulden på ditt byggnadslån går du in under Mina konton/lån på internetbanken eller i vår app.
4. Flytta in
Innan vi ersätter ditt byggnadslån med nya bolån behöver vi få in de här dokumenten från dig:
- ett slutbesked, som du får från din kommun och som visar att fastigheten får tas i bruk. Du mejlar slutbeskedet till oss.
- en slutvärdering, som är en marknadsvärdering som du beställer och bekostar själv. Slutvärderingen visar aktuellt värde på ditt färdiga hus och ligger till grund för hur mycket du behöver amortera. Du mejlar en kopia av värderingen till oss.
- spärrförbindelsen. En spärrförbindelse som vi har utfärdat till din leverantör måste returneras i original till oss innan vi kan lägga om lånet. Det brukar ske automatiskt när du har betalat slutfakturan till leverantören.
Innan vi skickar ut skuldebrevet till dig för underskrift kan du svara på frågorna i vårt boränteråd. Du får då ett råd om vilka bindningstider på lånen som skulle kunna passa, utifrån din situation. Efter det kontaktar vi dig för en uppföljning per telefon. Inför uppföljningen är det bra om du har bestämt vilka bindningstider du vill ha för dina bolån.
Amortering. Det finns två saker som avgör hur mycket du behöver amortera enligt Finansinspektionens krav:
- lånets storlek i förhållande till marknadsvärdet på din bostad
- din lön i förhållande till din totala bolåneskuld
Läs mer om amorteringskrav.
Vanliga frågor
Ett byggnadslån fungerar som en kredit där du endast betalar ränta på det belopp som du har utnyttjat. Du lyfter lånet i etapper, allteftersom bygget pågår. Räntan som du ska betala läggs till på byggnadslånets befintliga skuld kvartalsvis: 30 mars, 30 juni, 30 september och 30 december. Du kan amortera på byggnadslånet när du vill, till exempel genom att betala räntekostnaden under byggtiden.
Från ditt byggkonto på internetbanken betalar du själv dina fakturor. Det gäller inte de fakturor där en spärrförbindelse finns – de hanterar vi.
För att flytta pengar från ditt byggnadslån till ditt byggkonto mejlar du in ett överföringsuppdrag till oss.
Med hjälp av vår bolånekalkylator kan du få en indikation på hur mycket lån du kan ha när bygget är klart och du flyttat in.
Instruktioner finns på blanketten, som du hittar här nedanför.
Överföringsuppdraget
Vi behöver följande dokument från dig:
- slutbesked
- slutvärdering
- spärrförbindelsen.
Se avsnittet Flytta in för att läsa mer om dokumenten.
Under fliken Låna på internetbanken eller i vår app, kan du se hur mycket av lånet du har utnyttjat.
En spärrförbindelse är en betalningssäkerhet som banken ger ut till en entreprenör eller husleverantör. I praktiken låser vi en del av byggnadslånet till ett företag som levererar material eller utför arbete. Det spärrade beloppet är reserverat för leverantören tills denna har fått full betalning enligt förbindelsen.
För att banken ska betala leverantörens faktura måste du först godkänna fakturan och skicka den till oss.