Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Studentlån

Undvik dyra smålån. Med vårt studentlån blir det enklare att finansiera din nya laptop.

 • Låna mellan 10 000 och 25 000 kr.
 • Låg ränta: 6,95 % (2020-03-02).
 • Inga avgifter eller krav på säkerhet.

Undvik dyra smålån. Med vårt studentlån blir det enklare att finansiera din nya laptop.

 • Låna mellan 10 000 och 25 000 kr.
 • Låg ränta: 6,95 % (2020-03-02).
 • Inga avgifter eller krav på säkerhet.

Om studentlån

Du som har SEB:s studenterbjudande har möjlighet att ta ett studentlån på upp till 25 000 kronor.

Detta behöver du för att ta lån som student

 • vara minst 18 år
 • studera på universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning
 • ha studiemedel (bidrag och/eller lån) från CSN
 • vara fri från betalningsanmärkningar.

Vi gör en vanlig kreditbedömning, men bortser från de vanliga inkomstkraven när du ansöker om studentlån.

Välj själv hur du vill amortera när du ska låna pengar som student

När du ska låna pengar som student har du en valfri amorteringstid på 2–5 år. Du väljer också själv hur du vill betala din månadskostnad på ditt studentlån, med rak amortering eller annuitetslån.

Vad betyder rak amortering?

Rak amortering innebär att du amorterar en fast summa varje månad på ditt studentlån. Utöver amortering betalar du ränta. Betalningarna är större i början av lånetiden eftersom räntan är högre ju större skulden är. I takt med att du betalar av på ditt studentlån sjunker räntekostnaden.

Vad betyder annuitetslån?

Vid annuitet betalar du varje gång ett lika stort belopp som omfattar både amortering och ränta. Den totala räntekostnaden för ett studentlån med rak amortering blir oftast lägre än för ett annuitetslån.

Att tänka på när du ska låna pengar som student

 • Att låna pengar som student och ta ett studentlån kan vara ett sätt att finansiera något som du inte kan betala direkt. Men tänk på att ett studentlån kostar pengar i form av avgifter och räntor och att du i slutändan alltid betalar tillbaka mer än du lånat.
 • Låna bara till det som är absolut nödvändigt för dina studier, exempelvis en ny dator. Att låna pengar som student till konsumtion som en ny klänning eller en resa med kompisarna kan lätt skapa en ond cirkel och medföra ekonomiska problem längre fram.
 • Det är stora skillnader mellan olika lån när det gäller kostnader för räntor och avgifter. Se upp för dyra sms-lån som ska betalas tillbaka på kort tid. Det är en kortsiktig lösning som ofta kan bli väldigt dyr.
 • Var uppmärksam på den effektiva räntan, det vill säga den totala kostnaden för lånet som också inkluderar de avgifter som långivaren tar ut. På många snabb- och sms-lån kan den effektiva räntan vara extremt hög.
 • Om du ansöker om många små lån kommer många kreditupplysningar att tas om dig. Det kan påverka din kreditvärdighet och göra det svårare att få ett bolån eller ett annat lån du verkligen behöver i framtiden.
 • Lån försvinner bara genom amortering, det vill säga att du betalar tillbaka det du lånat. Tänk på att ett buffertsparande är bästa sättet att kunna möta oförutsedda utgifter och att kunna unna dig något extra.

Ansök om studentlån

Bolån som student

Det är svårt och dyrt att ta sig in på den svenska bostadsmarknaden, särskilt i storstäderna. Och det är tuffast att få bolån som student. Men det finns tre sätt som kan göra det enklare att få bolån som student när man ska köpa första bostaden.

 1. Dina föräldrar kan hjälpa till med kontantinsatsen.
 2. Dina föräldrar kan bli medlåntagare.
 3. Dina föräldrar kan gå in som delägare i lägenheten.

Vi har tagit fram en checklista och handfasta tips och råd om hur man bäst går tillväga när man ska ta bolån som student.

Tre sätt att köpa första bostaden

Ansök om bolån

Aktuell låneränta för studentlånet är för närvarande:

6,95 %. En kreditprövning görs alltid och det får inte finnas några betalningsanmärkningar. Om den rörliga årsränta är 6,95 % blir den effektiva räntan 7,18 % för ett annuitetslån på 25 000 kronor upplagt på 5 år (60 återbetalningstillfällen) utan uppläggningsavgift. Det totala beloppet att betala blir 29 666 kronor och din månadskostnad blir 494 kronor. Årsränta per 2020-03-02.

Kontakta oss

Vill du ansöka om studentlånet? Ring oss gärna.

Customer service