Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Frågor från andra studenter och smarta ekonomitips

Här har vi samlat vanliga frågor och svar från andra studenter samt tips och tricks som hjälper dig få koll på vardagsekonomin.

Frågor från andra i samma situation

Det är upp till dig, men tänk på att din inkomst påverkar studiestödet. Kolla med CSN vilka beloppsgränser som gäller under tiden du har studiemedel. Arbetar du under studietiden och har en ojämn inkomst över året bör du ansöka om skattejämkning (ändring av preliminär A-skatt). Skattejämkning innebär att du betalar rätt skatt från början. Din arbetsgivare ska enligt lag dra skatt från din lön. Men om du till exempel bara jobbar under sommaren eller helgerna, kan avdraget för skatt bli för stort eller för lågt om du har flera arbetsgivare. Ansök hos Skatteverkets e-tjänst eller med blanketten Jämkning för skolungdom och studerande (blankett SKV 4301).

Studenter sparar framförallt till ett framtida boende eller oförutsedda händelser. Hur mycket de sparar är individuellt. Det viktiga är att börja spara för att få en långsiktigt hållbar ekonomi.

Börja månadsspara under studietiden så får du in rutinen och kan sedan öka sparandet när du får jobb. Gör automatiska överföringar varje månad till ditt sparande så snart studiestödet eller lönen kommer in på kontot.

Som student är det viktigt att göra en budget och hålla sig till den. I vår app kan du hålla koll på utgifterna med hjälp av utgiftsdiagrammet. Den kategoriserar alla dina köp så att du får en enkel överblick över din ekonomi och kan följa utvecklingen månad för månad.

Checklista: 6 tips när du studerar

De flesta fokuserar på de stora utgifterna när de gör en budget, men struntar i de små. Ibland kan det vara bra att göra tvärtom.

 1. Skippa uteluncher och restaurangmiddagar

  Laga mat hemma med vännerna istället. Handla storpack, handla i billigare matbutiker, håll utkik efter erbjudanden, orka laga matlåda och frys in. Här finns det hundralappar att spara – i veckan. Och får du in det på rutin kan du istället lägga pengarna på sådant som både är roligare och viktigare.
 2. Betala räkningarna direkt

  Med vår app kan du enkelt och snabbt skanna in räkningarna så fort du får dem. Då får du bättre överblick över pengarna och vet hur mycket du har att röra dig med.
 3. Låna eller köp begagnad kurslitteratur

  Efter hyran är kurslitteraturen en av de största utgifterna under studenttiden. Begagnade böcker kan spara flera hundralappar. På kursbiblioteken är det dessutom gratis att läsa dem. En annan taktik är att köpa en bok tillsammans med dina kursare, delad läsning – delad kostnad.
 4. Utnyttja rabatter

  Idag finns det en uppsjö av appar som visar restauranger som säljer matlådor för halva priset, hittar billigaste livsmedlen eller har specialerbjudanden på kläder. Använd alla hjälpmedel som finns i App store, Google play eller Windows. Håll också utkik efter erbjudanden i till exempel nyhetsbrev från olika handlare och andra företag.
 5. Sök stipendier

  Det finns flera olika webbplatser där alla stipendier finns samlade. Stipendier går att söka för hela utbildningar, men även för till exempel studieresor eller andra delar av utbildningen.
 6. Budgetinredning för studentlyan

  Ska du flytta och behöver möbler och prylar? Prata med släktingar och vänner om de har saker de behöver bli av med. Det brukar alltid vara populärt att få förrådet utrensat!
Customer service