Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Frågor från andra studenter och smarta ekonomitips

Koppla greppet om student­plånboken. Här har vi samlat vanliga frågor och svar från andra studenter samt tips och tricks som hjälper dig få koll på vardags­ekonomin.

Frågor från andra i samma situation

Självklart är det upp till dig hur mycket du kan och vill arbeta, men tänk på att din inkomst i normala fall kan påverka studiestödet. När du studerar med studiemedel kan du ha inkomster upp till ett visst belopp utan att studiestödet påverkas. Det beloppet kallas för fribelopp.

De inkomster som i normala fall räknas in när du ansöker om studiemedel är skattepliktiga inkomster som till exempel lön, a-kassa, inkomster från bostadsförsäljning och aktieutdelning. Läs mer om fribelopp och inkomster under studietiden (CSN:s webbplats).

Det går väl inte att spara som student, tänker du kanske. Men faktum är att många lyckas och även som student behöver du ha ett buffert­sparande till dina oförutsedda ”tråkiga” utgifter (typ tandläkaren) och till roliga utgifter (t.ex. en resa eller annat du önskar köpa eller uppleva).

När vi frågar studenter uppger de att de sparar framförallt till oförutsedda händelser och framtida bostadsköp. Hur mycket de sparar är individuellt.

Börja månadsspara under studietiden så får du in rutinen och kan sedan öka sparandet när du får jobb. Hellre ett litet belopp än inget alls. Gör automatiska överföringar varje månad till ditt sparande så snart studiestödet eller lönen kommer in på kontot.

Läs tipsen från vår analytiker Amie Berglund hur du tar makten över ditt sparande och Fredrik Pettersson om varför du ska spara under studietiden.

Som student är det viktigt att göra en budget över dina inkomster och utgifter och hålla dig till den. I vår app får du koll på utgifterna med hjälp av utgiftsdiagrammet. Den kategoriserar alla dina köp så att du får en enkel överblick över din ekonomi och kan följa utvecklingen månad för månad. Om du tycker det är svårt att uppskatta vad olika saker kostar kan du ta hjälp av Koll på pengarna och Budgetkalkylen hos Konsumentverket.

Checklista: 10 tips när du studerar

De flesta fokuserar på de stora utgifterna när de gör en budget, men struntar i de små. Ibland kan det vara bra att göra tvärtom.

  1. Skippa uteluncher och restaurangmiddagar

    Laga mat hemma med vännerna istället. Handla storpack, handla i billigare matbutiker, håll utkik efter erbjudanden, orka laga matlåda och frys in. Här finns det hundralappar att spara – i veckan. Och får du in det på rutin kan du istället lägga pengarna på sådant som både är roligare och viktigare. Dessutom är det ett roligt sätt att umgås.

  2. Betala räkningarna direkt

    Med vår app kan du enkelt och snabbt skanna in räkningarna så fort du får dem. Då får du bättre överblick över pengarna och vet hur mycket du har att röra dig med.

  3. Låna eller köp begagnad kurslitteratur

    Efter hyran är kurslitteraturen en av de största utgifterna under studenttiden. Begagnade böcker kan spara tusenlappar. På kursbiblioteken är det dessutom gratis att läsa dem. En annan taktik är att köpa en bok tillsammans med dina kursare, delad läsning – delad kostnad och miljövänligt.

  4. Utnyttja rabatter

    Som student brukar du ha förmånliga rabatter. Idag finns det dessutom en uppsjö av appar som visar restauranger som säljer matlådor för halva priset, hittar billigaste livsmedlen eller har specialerbjudanden på kläder. Använd alla hjälpmedel som finns i App store, Google play eller vad du nu använder. Håll också utkik efter erbjudanden i till exempel nyhetsbrev från studentföreningar, olika handlare och andra företag.

  5. Sök stipendier

    Det finns flera olika webbplatser där alla stipendier finns samlade. Stipendier går att söka för hela utbildningar, men även för till exempel studieresor eller andra delar av utbildningen. Det finns förvånansvärt många olika stipendier och flera av dem har relativt få sökande vilket ökar dina chanser till framgång.

  6. Budgetinredning för studentlyan

    Ska du flytta och behöver möbler och prylar? Prata med släktingar och vänner om de har saker de behöver bli av med. Det brukar alltid vara populärt att få förrådet utrensat! Eller byt eller köp på Blocket eller Tradera.

  7. Undvik att köpa på kredit och avbetalning

    Att handla på kredit skapar oftast en ond cirkel. SMS-lån, konsumtionslån och köp på avbetalning kan medföra stora ekonomiska problem och har skapat nedåtgående ekonomiska spiraler för många. Undvik!

    Ett buffertsparande är det bästa sättet att möta oförutsedda utgifter. Hitta tips och hur mycket du bör spara.

  8. Se över ditt försäkringsskydd!

    Tänk på att när du flyttar hemifrån till egen lägenhet så behöver du en hemförsäkring – föräldrarnas gäller inte längre. Dessutom är det bra att ha en olycksfallsförsäkring. Jämför priser, ofta brukar det gå att teckna försäkringen billigare via studentföreningen. Genom vårt studenterbjudande har du möjlighet att teckna en rabatterad hem- och drulle­försäkring under din studietid genom vår samarbets­partner Trygg Hansa.

  9. Begär skattejämkning

    Arbetar du under studietiden och har en ojämn inkomst över året bör du ansöka om skattejämkning (ändring av preliminär A-skatt). Skattejämkning innebär att du betalar rätt skatt från början. Din arbetsgivare ska enligt lag dra skatt från din lön. Men om du till exempel bara jobbar under sommaren eller helgerna, kan avdraget för skatt bli för stort eller för lågt om du har flera arbetsgivare. Ansök hos Skatteverkets e-tjänst eller med blanketten Jämkning för skolungdom och studerande (blankett SKV 4301).

  10. Ansök om bostadsbidrag

    Kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag hos Försäkringskassan men var vaksam så att du inte blir återbetalningsskyldig om du börjar tjäna mer pengar än du uppgett i din ansökan.

Lycka till med studierna!