Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

3 saker många missar inför utlandssemestern

Många semesterfirande svenskar åker utomlands till sommaren. Här är några praktiska tips som du inte får missa.

 1. Svag krona gör utlandsresan dyrare

  I sommar kan utlandssemestern bli ovanligt dyr för svenskar på grund av den svaga kronan. Jämfört med valutakurserna vid årsskiftet har den svenska kronan försvagats med 4 procent mot euron, 6 procent mot brittiska pundet och 7 procent mot dollarn per den 5 juni.

  – Den svaga svenska kronan beror i huvudsak på Riksbankens envist mjuka penningpolitik. Den tappade också lite kraft under vårens börsutdelningar när utländska aktieägare valde att plocka hem delar av kapitalet. Det här skapade utflöden av kronor från Sverige, förklarar vår placeringsstrateg Johan Hagbarth.
 2. Missa inte valutaomräknaren i appen

  För att snabbt och enkelt få koll på vad dina lokala inköp kostar i svenska kronor kan du använda valutaomräknaren i appen. Kurserna uppdateras dagligen.
 3. Välj lokal valuta när du betalar med kort

  Det är säkrare och tryggare att betala med kort eftersom du kan spärra det om det blir stulet och förlorar inte pengarna. Men tänk på att betala i lokal valuta vid kortköp utomlands. Generellt får du då bättre kurs än om du betalar i svenska kronor.

  Dessutom har kortet försäkringsfördelar. Om du betalar minst 75 procent av resan med ditt kort ingår ofta avbeställningsskydd om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall före avresan. Du kan också få ersättning om du eller ditt bagage blir försenat på utresan. Försäkringsskyddet varierar mellan olika kort så ta reda på vilket försäkringsskydd som gäller för just ditt kort. Kanske är flygbolagets egen tilläggsförsäkring överflödig?

Praktiska tips inför resan:

 • Välj lokal valuta när du betalar med kortet utomlands. Det ger oftast bättre växelkurs.
 • Ta med lite kontanter i lokal valuta. Det är alltid bra att ha till taxiresan till hotellet eller den första matbiten.
 • Ta med ett extra betal- eller kreditkort ifall du blir av med ditt vanliga kort.
 • Ring +46 8 14 72 00 dygnet runt om du behöver spärra ditt kort. Tänk på att ha Mobilt BankID eller Digipass redo när du ringer.
 • Håll uppsikt över kortet när du betalar med det. Låt aldrig personalen ta med ditt kort utom synhåll.
Customer service